Geny to nie wszystko – dowiedz się więcej o żywieniu najmłodszych
Redakcja Portalu
„Nosek po mamusi, dłonie taty i oczy po babci" - często na wyścigi wskazujemy co i po kim odziedziczyło nasze dziecko. Jednak w sprawach przyszłego sposobu odżywiania malucha, kondycji jego organizmu i preferencji smakowych to nie geny odgrywają główną rolę. Najwięcej zależy od Was, rodziców, od tego, jak odżywia się przyszła mama, od jej diety w okresie karmienia piersią i od tego, jak troskliwie zadbacie o pierwsze jadłospisy swojego malucha.
Już od chwili poczęcia zaczyna się proces tzw. programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia. W ciągu pierwszych 1000 dni życia organizm dziecka rozwija się bardzo intensywnie, jest bardzo wrażliwy na nadmiar i niedobór składników odżywczych i podatny na kształtowanie nawyków - zarówno tych dobrych, jak i złych. Nadmiar cukru może spowodować, że dziecko będzie miłośnikiem słodyczy, a w przyszłości jest większe ryzyko, że będzie musiało zmagać się z cukrzycą. Niedobór wapnia i witaminy D mogą z kolei skutkować m.in. wadami postawy i kruchością kości. Zbyt duża liczba posiłków dziennie może sprzyjać otyłości.
Wszystkie nawyki, które organizm dziecka przyswoi w pierwszych latach, będą bardzo trudne do modyfikacji w późniejszym życiu. Pamiętaj, że geny to nie wszystko. To wy, rodzice, macie duży wpływ na przyszłe zdrowie Waszego dziecka.
Już teraz sprawdź swoją wiedzę na temat żywienia dzieci w konkursie na stronie Programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia" www.1000dni.pl i wygraj cenne nagrody!


Forum
- +15 min Dystrybutor wody
- +19 min wynajmę magazyn
- +20 min teatr
- +20 min Urlop w spa
- +21 min meble do domu