Alergia krzyżowa

autor: Agata Cygan , 2012-10-29
Alergia krzyżowa
Nie podajesz dziecku określonych potraw czy napojów, bo boli je po nich brzuszek lub pojawiają się inne niepokojące objawy, sugerujące niestrawność? Jak się okazuje, powodem przykrych dolegliwości może być... uczulenie na pyłki roślin.

Krzyżowa, czyli jaka?

Alergią krzyżową (lub towarzyszącą) nazywamy zjawisko alergiczne, które charakteryzue się występowaniem podobnych, a nawet takich samych objawów u danej osoby w wyniku jej kontaktu z różnymi alergenami. Nie jest ważne to, jaką drogą dochodzi do kontaktu - najczęściej drogi są różne, np. spożycie jakiegoś produktu i kontakt z pyłkami roślin.

Wielu ludzi (nie tylko dzieci!) żyje z ową przypadłością przez lata, zupełnie nie zdając sobie z sprawy z jej obecności. Miewają przykre dolegliwości po zjedzeniu określonych produktów, ale je bagatelizują lub walczą z nimi za pomocą rozmaitych specyfików.

Podsumowując - alergia krzyżowa to odczuwanie objawów alergii na dany produkt w momencie aktywności innego. Przykładowo - wiele z osób, które są uczulone na pyłki zbóż, odczuwa dolegliwości alergiczne po zjedzeniu określonych warzyw czy owoców, ale - co istotne - tylko w okresie pylenia zbóż, na które mają alergię.

Objawy

Najbardziej typowe objawy alergii krzyżowej to pieczenie ust oraz swędzenie podniebienia. To jednak nie wszystkie możliwe symptomy. Mogą się pojawić także dolegliwośći związane z układem pokarmowym, jak:

  • ból brzucha;
  • wzdęcia;
  • mdłości;
  • biegunka.

Inne dolegliwości to te, związane z układem oddechowych, jak np.:

  • katar;
  • kaszel;
  • duszności.

Kolejną grupą symptomów są objawy skórne, jak:

  • zaczerwienienie;
  • obrzęk;
  • wysypka
  • swędzenie.

Ten rodzaj „spotęgowanej" alergii najczęściej dotyczy osób, które są uczulone na pyłki roślin, a więc drzew, traw, zbóż i chwastów. Niekiedy także pojawia się u tych, którzy zmagają się z alergią na białko kurze, gumę, kurz, sierść zwierząt oraz pióra ptaków.

 

Skąd się bierze?

Jak to się dzieje, że osoby uczulone na pyłki brzozy (osoby te w okresie pylenia brzozy kaszlą i kichają, cierpią na swędzenie powiek i łzawienie oczu oraz wodnisty katar), narzekają także na ból brzucha po zjedzeniu jakiegoś owocu czy przyprawy? Jak to się dzieje, że dziecko uczulone na zboża, ma niepokojace objawy po zjedzeniu produktów mącznych, ale tylko w okresie pylenia zbóż? Za te ciekawostki odpowiada fakt, że wiele alergenów ma zbliżoną budowę molekularną. Alergia krzyżowa pojawi się w momencie, gdy dwa alergeny mają po prostu - jednakowe fragmenty aminokwasów (składników, z których zbudowane są białka - kluczowy element wszystkich organizmów, tak roślinnych, jak i zwierzęcych).

Jak leczyć?

Alergię krzyżową leczymy w podobny sposób, jak typową alergię. Kluczowym elementem terapii jest unikanie produktów, które wywołują objawy uczulenia! Jeśli nie jest to możliwe (są konieczne w diecie dziecka), należy je poddawać specjalnej obróbce cieplnej (np. ugotować, upiec, usmażyć). Nie obędzie się także bez leków, przepisanych przez alergologa. W niektórych sytuacjach stosuje się serię szczepionek odczulających, co umożliwia odstąpienie od stałego zażywania leków. Warto pamiętać, że w przypadku alergii krzyżowej, nie odczula się alergii wtórnej, towarzyszącej, ale właściwą, pierwotną!

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

Brak komentarzy.

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55