Co należy wyeliminować z diety w czasie ciąży? Artykuł eksperta

autor: Redakcja Portalu , 2020-10-26
Co należy wyeliminować z diety w czasie ciąży? Artykuł eksperta
Przede wszystkim alkohol i nikotynę, ale to powinno być przecież oczywistą oczywistością! Co jeszcze należy wyelminować ze swojej diety w ciąży? Sprawdźcie koniecznie kolejny artykuł powstały we współpracy z naszym ekspertem: Katarzyną Puścian - dietetykiem, specjalistą ds. żywienia.

Niepasteryzowane mleko oraz produkty mleczne z niego powstałe.

Pasteryzacja prowadzi do usuwania drobnoustrojów, dlatego mleko bez pasteryzacji może stanowić zagrożenie dla matki i rozwijającego się płodu. Większość produktów mlecznych (sery, serki, jogurty itp.) dostępne w sklepach produkowane są na bazie mleka pasteryzowanego, i o ile ich termin ważności jeszcze się nie przedawnił, to powinny być bezpieczne. Nie należy jednak jeść serów nieznanego pochodzenia o nieznanej recepturze i sposobie produkcji np. regionalnych oscypków oraz zsiadłego mleka, ponieważ z założenia powstaje ono z mleka niepasteryzowanego.

Surowe lub niedogotowane mięsa, ryby, owoce morza

Niebezpieczny dla przyszłej mamy możeby być m.in. tatar, krwiste steki oraz surowe, dojrzewające wyroby mięsne, np. (szynka parmeńska). Mięso bez obróbki termicznej jest bardziej podatne na zepsucie i może być źródłem drobnoustrojów.

Podobnie jest z rybami i owocami morza - ich też nie należy jeść na surowo, ze względu na ryzyko zakażeniem bakteriami lub pasożytami. Sushi zatem nie będzie bezpiecznym posiłkiem w czasie ciąży. Nawet jeśli zamówi się w restauracji sushi z pieczoną rybą lub wersję wegetariańską to nie ma pewności, czy podczas przygotowywania nie miały te kawałki kontaktu z surową rybą. Bezpieczniejszą opcją jest samodzielne przygotowanie sushi z pieczoną rybą lub samymi warzywami.

W ciąży nie zaleca się również spożywania ryb wędzonych na zimno, czyli np. wędzonego łososia. Ale jeśli ryby są wędzone na gorąco, to powinny być bezpieczne, ponieważ wysoka temperatura procesu sprawia, że wszelkie drobnoustroje zostają wyeliminowane. Bezpieczne będzie również spożycie wędzonego łososia po obróbce termicznej, np. pieczonego w piekarniku.

Surowe jaja

Surowe jaja także mogą stanowić niebezpieczeństwo, głównie za sprawą Salmonelli. Czy to oznacza, że nie można jeść jajek na miękko? Niekoniecznie. Większość zatruć powstaje w wyniku drobnoustrojów obecnych na skorupce jaja. Warto jest więc jajka myć przed zrobieniem jajecznicy, omleta, ciasta itp. oraz sparzyć je wrzątkiem. Gotując jaja we wrzątku, drobnoustroje giną od wysokiej temperatury. Przykładowo Salmonella ginie w temperaturze 60-65°C. Białko się ścina, a w środku pozostaje płynne, odżywcze i bezpieczne żółtko.

Wszystko, co jest nieświeże, zepsute, źle wygląda i pachnie

Tego typu produkty nie powinny być spożywane przez kobietę w ciąży. Każda żywność, która wzbudza naszą wątpliwość, kategorycznie powinna zostać wyrzucona. Najlepiej oczywiście nie dopuszczać do takich sytuacji i kontrolować własną lodówkę, ponieważ marnotrawstwo żywności nie jest w żadnym wypadku powodem do chluby.

Kobieta ciężarna w trosce zdrowie własne oraz dziecka powinna odżywiać się jak najbardziej odżywczo. Dieta powinna bazować przede wszystkim na warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, mleku i produktach mlecznych, orzechach, ziarnach, olejach roślinnych, rybach, jajach, nasionach roślin strączkowych i chudym mięsie, czyli podstawowych surowcach i produktach obecnych na Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Kobieta w tym okresie powinna wystrzegać się żywności wysokoprzetworzonej, pełnej cukru, soli i całej litanii substancji E. Im krótszy skład i bardziej naturalny produkt, tym lepiej. Słodycze, słone przekąski (chipsy, orzeszki w panierce itp.), żywność typu fast food, kolorowe i słodkie napoje - choć kuszące i smaczne, nie będą w tym stanie dobrym wyborem.

Jeśli zależy Ci na prawidłowym rozwoju Twojego maleństwa (a na pewno Ci zależy!) to karm go tym, co dla niego najlepsze i zadbaj o własne odżywianie. Pamiętaj, że ciąża to nie jest czas, kiedy powinnaś jeść za dwoje, ale DLA DWOJGA. Niech nie zwiodą Cię ciążowe zachcianki i wizja objadania się bez konsekwencji. Wbrew pozorom ciąża to okres, kiedy szczególnie powinno zwracać się uwagę na jakość swojej diety.


--------
Autor artykułu: mgr. inż. Katarzyna Puścian - dietetyk, specjalista ds. żywienia
Instagram: _dietka (https://www.instagram.com/_dietka/)
WWW: www.dietka.eu

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

Brak komentarzy.

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55