Ostre potrawy w ciąży. Czy w ciąży można jeść pikantne potrawy?

Ostre potrawy w ciąży i produkty zakazane w ciąży. Czy w ciąży można jeść pikantne potrawy? Czy ostre potrawy w ciąży przyszła mama powinna skreślić ze swojego menu? Sprawdzamy!

produkty zakazane w ciąży


Podziel się na


Dieta w ciąży powinna zawierać niezbędne składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Warto postawić na wartościowe źródła tłuszczów, dobrej jakości mięso, awokado, jaja, pestki, orzechy i ryby. A jakie są produkty zakazane w ciąży? Czy w ciąży można jeść pikantne potrawy? Czy ostre potrawy w ciążyprzyszła mama powinna skreślić ze swojego menu bezwzględnie? Sprawdzamy!

Ostre potrawy w ciąży i produkty zakazane w ciąży

Kobiety ciężarne muszą zwracać większą uwagę na swoje menu! I to nie tylko z uwagi na fakt, że niektóre posiłki mogą w ich stanie powodować różne problemy (np. dolegliwości ze strony układu pokarmowego), ale też dlatego, że niektóre substancje mogą zaszkodzić rozwijającemu się dziecku.

Oto produkty zakazane w czasie ciąży, o których przyszła mama powinna zapomnieć:

  • alkohol w ciąży;
  • sery pleśniowe;
  • niepasteryzowane produkty mleczne;
  • pasztet z wątroby;
  • surowe mięso i surowe ryby;
  • owoce morza;
  • surowe jaja;
  • bardzo mocna kawa i herbata.

Fast food. Produkty zakazane w ciąży

Przyszła mama powinna również ograniczyć spożywanie fast foodów, soli, dań gotowych oraz produktów wysokoprzetworzonych.

Ostre potrawy w ciąży jako produkt zakazany?

Niektórzy spierają się o to, czy do powyższej listy należy dopisać także  mocno przyprawione i pikantne potrawy w ciąży.

Pytanie: czy rzeczywiście zjedzenie dania o wyrazistym smaku może w niekorzystny sposób wpłynąć na płód?

Czy można jeść ostre w ciąży? Jakie są ostre produkty spożywcze zakazane w czasie ciąży? Sprawdzamy!

Ostre potrawy w ciąży – czy można jeść ostre w ciąży?

Pikantne jedzenie, jak np. papryczka chili w ciąży, stymulują przewód pokarmowy, wywołując skurcze jelit. Skurcze te nie są jednak tym samym, co skurcze macicy! Nie oznacza to więc, że jedząc pikantne jedzenie w ciąży automatycznie fundujemy naszemu maluszkowi ostrą pobudkę. Więc, czy w ciąży można jeść paprykę chili? A inne pikantne potrawy w ciąży też trzeba wykluczyć z menu?

Spokojnie! Miłośniczki papryki ostrej i chilli w ciąży nie muszą wyrzucać ostrych dań ze swojego menu. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo nienarodzonego dziecka, specjaliści są zdania, że ostre potrawy w żaden sposób mu nie zagrażają. Co więcej, niektórzy przekonują, że to swego rodzaju „rozszerzanie diety” malca! Dzięki temu rozwija się jego zmysł smaku, co może mieć pozytywnie skutki już po urodzeniu. Uff, chili w ciąży może zostać na talerzu!

pikantne przyprawy w ciąży

Ostre potrawy w ciąży – wpływ na przyszłą mamę

Pikantne potrawy w ciąży  i wątpliwości co do nich, wiążą się ich wpływem na przyszłą mamę i komfort jej układu trawiennego. Wprawdzie niektóre kobiety mogą nie odczuwać dyskomfortu nawet po zjedzeniu chili w ciąży, ale innym nawet po szczypcie, mogą się przytrafić dolegliwości żołądkowo-jelitowe:

  • zgaga;
  • mdłości;
  • nudności;
  • refluks;
  • biegunka;
  • wzdęcia, gazy;
  • podrażnienie żołądka;
  • dyskomfort okolic odbytu;
  • inne problemy trawienne.

Dlatego też ostre potrawy w ciąży nie są zakazane dla tych ciężarnych, które dobrze się czują i nie mają problemów żołądkowych i trawiennych. W pozostałych przypadkach to zdecydowanie produkty zakazane w czasie ciąży. Czym możesz zastąpić chili w ciąży? Sprawdzą się mieszanki przypraw, curry, imbir, czosnek, a także czarny pieprz.

Ostre potrawy w ciąży a kobiety, które dotychczas ich nie spożywały

Warto zwrócić uwagę na to, że u kobiet, które do tej pory nie spożywały tego typu potraw, pikantne jedzenie w ciąży do menu nie powinno być wprowadzane. Skoro do tej pory omijaliśmy ostre potrawy nie wiadomo jak zareaguje na nie nasz organizm.

Jeśli jednak ostre potrawy w ciąży to jedna z zachcianek typowych dla tego okresu – to już inna sprawa. Jak wiadomo, zachcianek tych nie wolno lekceważyć! Pamiętaj jednak, by wprowadzać pikantne jedzenie w ciąży powoli –  początkowo w małych ilościach i delikatnie stopniować skalę ostrości, obserwując uważnie swój organizm i samopoczucie. Na pytanie, czy w ciąży można jeść chili i inne ostre potrawy, możesz więc odpowiedzieć sobie tylko Ty!