Imbir - na zdrowie

autor: Redakcja Portalu , 2013-04-22
Imbir - na zdrowie
Imbir był wyróżniany w chińskich księgach medycznych już ponad 2000 lat temu, a w ludowej medycynie wschodu jest składnikiem ponad połowy recept. Świeży imbir wykorzystywany jest jako środek na wymioty – również poranne mdłości u ciężarnych, kaszel, zaburzenia trawienne oraz gorączkę. Jego forma gotowana i suszona stosowana jest na bóle brzucha i biegunki. O właściwościach imbiru piszą specjaliści z Nutri Center.

Nie tylko przyprawa

Imbir był wyróżniany w chińskich księgach medycznych już ponad 2000 lat temu, a w ludowej medycynie wschodu jest składnikiem ponad połowy recept. Świeży imbir wykorzystywany jest przez dalekowschodnich lekarzy jako środek na wymioty, kaszel, zaburzenia trawienne oraz gorączkę. Jego forma gotowana i suszona stosowana jest na bóle brzucha i biegunki. Używany jest jako środek podniecający przez mieszkańców Afryki i środek antykoncepcyjny przez kobiety z Nowej Gwinei. Poza zastosowaniem w lecznictwie, imbir to cenna przyprawa i ważny składnik wielu potraw. W czasach starożytnych znany był w całym basenie Morza Śródziemnego.

Środek na nudności

Jedno z pierwszych badań klinicznych skuteczności imbiru w chorobie lokomocyjnej dotyczyło uczniów szkoły morskiej, którzy wypłynęli w swój pierwszy rejs na otwarte morze. Pośród grupy 80 młodych mężczyzn, aż 32 nie było odpornych na kołysanie fal. W przezwyciężeniu chorobie morskiej pomógł dopiero imbir. Hamuje on bowiem skutecznie przykre objawy choroby lokomocyjnej, zapobiega nudnościom i wymiotom u kobiet ciężarnych oraz nudnościom po narkozie operacyjnej. Meta-analiza pięciu randomizowanych badań klinicznych, w których wzięło udział 363 pacjentów, wykazała działanie imbiru stosowanego w dawce nie mniejszej niż 1 g/d, która wyraźnie zmniejszała ryzyko występowania nudności i wymiotów po zabiegach operacyjnych.Badania kliniczne, prowadzone od lat 90. w różnych krajach świata, wykazały wyraźnie pozytywny efekt stosowania imbiru, łagodzącego skutecznie nawet uciążliwe wymioty u ciężarnych. Skuteczność imbiru okazała się porównywalna ze skutecznością witaminy B6.

Przeciwzapalny i przeciwbólowy

Właściwości przeciwzapalne i związane z tym działanie przeciwbólowe to kolejne niepodważalne medyczne właściwości imbiru. Od dawna były stosowane w systemach medycznych starożytnych Indii, Ayurveda i Tibii. Skuteczność imbiru w zmniejszaniu bólu, w dolegliwościach powodowanych przez zapalenie kości i stawów, wykazano również w badaniach klinicznych.W przeciwieństwie do niesteroidowych środków przeciwzapalnych, imbir i jego składniki nie powodują uszkodzeń błony śluzowej układu pokarmowego, a nawet chronią ją przed powstawaniem owrzodzeń.

Dobry dla serca

Wodny wyciąg z imbiru wykazuje działanie obniżające ciśnienie krwi przez rozkurcz naczyń i wpływał także na rytm serca. Wykazuje ponad to działanie antyoksydacyjne, hamujące oksydację lipoprotein LDL, obniżanie poziomu cholesterolu i lipidów oraz wpływa na zwolnienie procesów aterogenezy. Użycie imbiru jako przyprawy do potraw tłustych, ma istotne znaczenie nie tylko ze względu na poprawę procesów trawienia, ale także na zapobieganie obniżeniu aktywności czynników hamujących procesy krzepnięcia krwi, a więc zmniejszenie możliwości powstawania skrzeplin w naczyniach.
Badania kliniczne potwierdzają również hamujący wpływ imbiru na rozwój wielu szczepów bakterii, wirusów i grzybów. W medycynie krajów arabskich imbir zaliczany jest do afrodyzjaków. Rzeczywiście, w badaniach na zwierzętach zwiększał produkcję spermy i ruchliwość plemników.

Podsumowując imbir i jego przetwory wykazują działanie:

  • przeciwzapalne, żółciopędne oraz pobudzające motorykę przewodu pokarmowego,
  • profilaktyczne w chorobie lokomocyjnej, a także w nudnościach pooperacyjnych

i porannych u ciężarnych,

  • przeciwbólowe,
  • przeciwmigrenowe,
  • przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne,przeciwgrzybiczne,
  • napotne, wykrztuśne,
  • przeciwwrzodowe,

Badania nowych właściwości imbiru w terapii trwają, uzyskiwane wyniki wskazują na wpływ wyciągu imbiru i jego głównych składników na układ immunologiczny, działanie ochronne przed powodowanym przez etanol uszkodzeniem wątroby, zdolność poprawiania wrażliwości na insulinę, znaczenie w chemioprewencji nowotworów.

*Herbata imbirowa: utrzyj obrany imbir na małej, gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka. Na 1 litr wody weź dużą łyżkę stołową utartej masy. Po zalaniu masy imbirowej wodą postaw garnek na ogień i gotuj 20 minut zmniejszając ogień po zagotowaniu. Zestaw ugotowany imbir, dodaj dużą łyżkę miodu, dodaj łyżkę (a można i więcej) cukru i wciśnij sok z jednej cytryny (można więcej!). Przecedź i pij póki gorące (Herbatę imbirową można pić na zimno mrożoną, można też dla zaostrzenia smaku delikatnie popieprzyć)


Artykuł ten nie w pełni rozwija tematykę właściwości leczniczych i zdrowotnych imbiru. Przed zastosowaniem terapii skonsultuj się z dietetykiem klinicznym lub zielarzem.
autor:mgr Anna Brońyk-Puzoń, Nutri Center www.nutricenter.pl

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

Brak komentarzy.

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55