Kwasy omega 3 – recepta na zdrowe i mądre dziecko?

autor: Monika Szostek-Kwapień , 2009-09-14
Kwasy omega 3 – recepta na zdrowe i mądre dziecko?
75 procent komórek mózgowych dziecka tworzy się jeszcze przed narodzeniem. Kolejne 25 procent powstaje do pierwszego roku życia maluszka. Bardzo istotny wpływ na rozwój mózgu, inteligencji, zdolności postrzegania, wzroku i układu nerwowego mają kwasy omega 3. Co kryje się pod tą enigmatyczną nazwą? Czy omega 3 rzeczywiście mają aż tak duże znaczenie? I w końcu - jak prawidłowo komponować menu, aby każdego dnia dostarczać naszemu dziecku tych bezcennych kwasów?

Recepta na zdrowe i mądre dziecko?

Któż z nas nie pragnie, aby dziecko urodziło się zdrowe i mądre. Czy receptą na to są kwasy omega 3?
Jak wynika ze statystyk, obecnie prowadzonych jest już ponad 2000 badań naukowych, których celem jest zbadanie wspływu kwasów omega 3 na organizm człowieka. Wyniki są jednoznaczne – brak odpowiedniej ilości omega 3 w organizmie powoduje wiele schorzeń. Szczególną rolę kwasy te odgrywają zaś w budowie komórek mózgowych dzieci – zarówno w okresie prenatalnym, jak również po przyjściu maluszka na świat. Istnieją nawet  badania mówiące, że poziom inteligencji dzieci matek, które w czasie ciąży przyjmowały omega 3 może być aż o 19 procent wyższy od ich rówieśników, których mamy stosowały dietę ubogą w te kwasy.

Rodzina omega 3

Najbardziej znanymi kwasami tłuszczowymi z rodziny omega 3 są:

  • ALA – kwas alfa-linolenowy – protoplasta rodziny – zawarty w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, sojowym i zielonych warzywach liściastych;
  • EPA czyli kwas eikozapentaenowy – zawarty w oleju ryb morskich i wodorostach morskich;
  • DHA czyli kwas dekozaheksaenowy – zawarty w oleju ryb morskich i wodorostach morskich.

Najważniejsze dla naszego organizmu są kwasy EPA oraz DHA. Człowiek potrafi wytwarzać je sam – ale tylko pod warunkiem, że wcześniej spożyje protoplastę rodziny omega 3 – kwas tłuszczowy ALA. To właśnie z niego ludzki organizm wytwarza kwas tłuszczowy EPA, a z EPA – kwas tłuszczowy DHA. Niestety, zwykle w ilości nie wystarczającej na pokrycie dziennego zapotrzebowania

Mama omega

Kwasy omega 3 dla dziecka: - uczestniczą w budowie mózgu; - kształtują siatkówkę oka; - uczestniczą w kształtowaniu systemu nerwowego.

Dla każdej przyszłej mamy bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości kwasów z rodziny omega 3, bo zapotrzebowanie na nie w ciąży wzrasta – nawet czterokrotnie. Jedynym źródłem jest matka dziecka, która dostarcza je najpierw płodowi przez łożysko, a następnie niemowlęciu – karmiąc malca piersią. Kwasy omega 3 uczestniczą w budowie mózgu dziecka, kształtują siatkówkę oka (już od połowy ciąży DHA wbudowuje się w siatkówkę oka dziecka i bierze udział w przekształcaniu sygnałów świetlnych w impulsy nerwowe, które przekazywane są do mózgu), uczestniczą w rozwoju systemu nerwowego oraz chronią przed alergią i astmą. Mają też dobroczynny wpływ na zdrowie samej przyszłej mamy – pomagają donosić ciążę, zmniejszając ryzyko przedwczesnego porodu, niwelują ryzyko hipertensji. Co ciekawe, zmniejszają także ryzyko depresji poporodowej. Jak podają naukowcy, jedną z przyczyn wystąpienia depresji poporodowej może być bowiem drastyczny spadek poziomu kwasów omega 3 w organizmie związany z przekazywaniem ich do płodu. A pamiętajmy, że to właśnie z omega 3 powstają tzw. hormony szczęścia – dopamina i serotonina.

Omega 3 w mleku mamy

Kobiece mleko jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 – EPA oraz DHA. Dlatego tak ważne jest karmienie piersią. Oprócz wpływu na prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego niemowlaka, omega 3 – jak dowodzą naukowcy – zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii u dziecka, mają wpływ na wzrost inteligencji oraz rozwój emocjonalny maluszka. To, czy mama wraz z mlekiem dostarczy maluszkowi odpowiednią ilość kwasów omega 3 w ogromnej mierze zależy od stosowanej przez nią diety. Pamiętajmy też – mleko krowie nie zawiera ani kwasów EPA, ani DHA.

Dieta w stylu omega

Kwasy omega 3 dla ciężarnych: - zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu; - niwelują ryzyko hipertensji; - zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji poporodowej.

Największym i najlepszym źródłem kwasów omega 3 są ryby morskie. Co ciekawe, same nie wytwarzają tych kwasów, ale czerpią je ze spożywanych alg. Szczególnie istotne są kwasy, które znajdziemy w tłustych rybach: makreli, łososiu, sardynkach, dorszu, tuńczyku, a nawet śledziu. To dlatego w diecie ciężarnej powinna obowiązkowo znaleźć się ryba – spożywana przynajmniej raz w tygodniu. Należy jednak pamiętać, żeby kupować ryby z czystych, ekologicznych rejonów. W przeciwnym wypadku możemy narazić się na zatrucie metalami ciężkimi (np. ołowiem), które szczególnie niebezpieczne są dla kobiet ciężarnych oraz dzieci do siódmego roku życia. Jeśli więc nie dysponujemy sprawdzonym źródłem ryb, zawsze można je zastąpić tranem, w którym również znajdziemy sporą ilość kwasów z rodziny omega 3. Przyjmowanie tranu w ciąży lepiej wcześniej skonsultować z lekarzem ginekologiem.

Dobrym źródłem kwasów omega 3 są także orzechy włoskie, nasiona rzepaku, soi i lnu. W przypadku olejów produkowanych z tych roślin musimy zdać sobie sprawę, że pod wpływem powietrza i światła w ciągu 12 godzin od wytłoczenia kwasy omega 3 ulegają rozpadowi i w popularnych olejach, które kupujemy w marketach, po prostu zostaje jedynie śladowa ich ilość.

Innym polecanym sposobem na wzbogacenie codziennej diety w odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych omega 3 jest przyjmowanie doustnych preparatów i suplementów diety, które oferuje coraz więcej firm farmaceutycznych. Powstają nawet suplementy specjalnie dedykowane przyszłym mamom, które oprócz kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 zawierają też liczne witaminy i mikroelementy. Jeśli suplementujemy naszą dietę kwasami omega 3, należy pamiętać, że ich dzienna dawka nie powinna przekraczać 1g. Dlatego też zawsze należy skonsultować to z lekarzem prowadzącym ciążę.


Odpowiedni poziom kwasów omega 3 w organizmie może obniżać wiele czynników:

  • alkohol szczególnie wyczerpuje zapasy DHA;
  • brak witamin i minerałów usprawniających przemiany metaboliczne: witaminy z grupy B, witaminy E, która zabezpiecza wszystkie kwasy nienasycone przed utleniem się już po spożyciu;
  • podeszły wiek;
  • niewłaściwa proporcja spożycia kwasów omega 6 w stosunku do omega 3.

Świadomość i wiedza

Od dawna lekarze i specjaliści – z dość dobrymi skutkami – walczą o wzbudzenie w naszym kraju świadomości społecznej pokazując, jak ważną rolę podczas ciąży ogrywa kwas foliowy. Wygląda na to, że być może niebawem czeka nas wielka kampania edukacyjna na temat przyjmowania kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Znane do tej pory wśród polskich kobiet głównie jako pożądany składnik rozmaitych kosmetyków, okazują się być absolutnie obowiązkowym składnikiem diety każdej przyszłej mamy, która troszczy się o zdrowie swoje i jej maluszka.

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

Fiona
2009-09-14

Ja właśnie myślałam, że te Omega 3 to dobry składnik kosmetyków. Nie wiedziałam, że w diecie też są tak ważne:/

Fiona
monika
2009-09-14

A mnie dziwi ze lekarze prawie w ogole o nim nie mowia, mam na mysli ginekologow i dlaczego jesli wiedza jak uboga jest dieta w te kwasy nie suplementuja ciezarnych. Malo ktora przyszla mama je takie ryby i w takiej ilosci by zapewnic sobie wystarczajaca dawke kwasow omega 3

monika
suszi
2009-09-19

Ciekawe, czy ogarniająca mnie od czasu do czasu nieodparta chęć na zjedzenie ryby albo orzechów jest podświadomym wołaniem mojego organizmu o kwasy omega 3? ;))

suszi
renia
2009-10-09

Podobno sam organizm domaga sie okreslonych witamin,cukru itp dlatego mamy chec na zjedzenie produktow ,ktorych do tej pory raczej nie jadlismy albo jemy rzadko.Z tego co czytalam najbardziej wyczulone sa dzieci.
Mnie w ciazy lekarka nawet nie kazala zazywac kwasu foliowego dopiero jak sama sie zapytalam a co dopiero omega3.Teraz przy drugim maluszku bede madrzejsza tylko od czego jest lekarz?

renia
domi
2009-10-15

A ja wlasnie kupilam sobie w aptece Omega3 tylko,ze kapsulki sa tak wielkie,ze nie jestem w stanie polknac tylko musze wyciskac zawartosc na lyzeczke. Skoro te kwasy sa tak wazne to pomoga tez gdy karmie synka.

domi
Sabinka
2010-11-15

Ja przyznaję się, że nie zwracałam w ogóle na kwasy omega 3 uwagi i chyba po tym artykule bardziej się temu przyjrzę.

~Sabinka
Mikam
2012-04-25

Ostatnio przeczytałam taki artykuł na: http://kwasyomega3.wordpress.com/2012/04/20/konsekwencje-niedoboru-kwasow-omega-3/

Piszą tam o konsekwencjach niedoboru kwasów omega "Zasadniczo nie odczuwamy niedoboru omega-3, ale kiedy przez długi czas nie dostarczamy go organizmowi możemy spodziewać się wystąpienia gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia. U dzieci oraz osób młodych objawia się to zwiększoną podatnością na wszelkie infekcje oraz niekorzystnie wpływa na pracę mózgu. Badania kliniczne wykazały, że niedobór, należących do rodziny omega-3, DHA ( kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy), u dzieci może hamować rozwój intelektualny. "

~Mikam
Emila
2013-03-28

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest kwasem tłuszczowym strukturalnym i najważniejszym budulcem komórek nerwowych – wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i przekaźnictwo synaptyczne, co decyduje o prawidłowej komunikacji między neuronami. Niedobór kwasu DHA w okresie prenatalnym może zmniejszyć tempo dojrzewania mózgu i zaburzyć rozwój psychoruchowy dziecka. Ja zamarzam dodatkowo wzbogacić swoją dietę witaminami i kwasem Omega 3.

~Emila
Justyna
2013-04-06

Fiona

w diecie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania a dla maluszka to już w ogóle!

~Justyna
Ania
2013-04-12

Emilia jak zorientowana! A co masz zamiar brać?

~Ania
Emilia
2013-04-20

Poczytałam, poszukałami na rynku w tej chwili najlepszą opcją jest chyba LadeeVit

~Emilia
Ania
2013-04-27

a czym uzasadniasz swój wybór?

~Ania
Agnieszka
2013-05-02

Dziewczyny jak szukacie witamin to po pierwsze sprawdźcie czy zawierają w składzie omega 3 :)

~Agnieszka
Ania
2013-05-18

są bardzo ważne

~Ania
BożeBożenka
2014-02-24

Ja po konsultacji z lekarzem nie zdecydowałam się na suplementację. Jedyne, co mi doradził, to kwas foliowy a resztę brać z prawidłowej wyważonej diety. Dlatego staram się jeść produkty ze wszystkich grup – białka, węglowodany i tłuszcze. Jako źródło omega wybieram orzechy włoskie i oleje roślinne, bo ryb niestety nie znoszę i robi mi się od nich jeszcze gorzej, jeśli wiecie, o czym mówię ;-) Tylko wyczytałam, żeby unikać tych zwierzęcych tłuszczów, a wybierać roślinne. Najwięcej omega3 ma olej lniany, ale on jest dosyć nietrwały, dlatego wybrałam w wariancie z rzepakowym golden drop, bo jego można normalnie przechowywać. Koleżanka zachwala też olej z orzechów włoskich z oleofarmu, ale mi się jakoś po nim odbija. Jak ktoś ma jakieś cenne doświadczenia z suplementacją – dajcie proszę znać, chętnie powymieniam opinie.

~BożeBożenka
Karolina
2014-06-27

Witam Wszystkie ciężarne Panie.
Będąc w ciązy odkryłam bardzo fajny i naturalny olej, zawierający kwasy omega-3 i omega-6 w niemalże idealnej potrzebnej naszemu organizmowi proporcji. Jest to olej Golden Drop. Idealny do picia, sałatek, owoców oraz smażenia. Jest to olej rzepakowo-lniany, bez konserwantów, nierafinowany i tłoczony na zimno! Szczerze polecam.

Więcej informacji mogę udzielić: k_a5@o2.pl

Pozdrawiam.

~Karolina
Iza
2014-06-30

Teraz coraz więcej mówi się o kwasach DHA i ich wpływie na dziecko już w łonie matki. Mi lekarz zalecił brać już w ciąży, a teraz kontynuuje podczas karmienia, biorę ten sam preparat pregnofer DHA.

~Iza
Kinga
2014-07-31

Nie odbijaja sie ryba ?!?!?- zbawienie dla mnie nastalo !! Ola Oli - a dlugo bierzesz juz ten preparat ? Zalecil Ci ginekolog ?

~Kinga
maga
2014-08-01

Ja w ciąży byłam już jakiś czas temu, ale stosowałam prenalen magnez, byłam bardzo zadowolona, fajnie łagodził te nieszczęsne skurcze nóg. Wyniki krwi wychodziły świetnie, więc się sprawdził :)

~maga
Kinga
2014-08-11

Mogłybyście proszę napisać mi nazwę tego prenalenu dokładnie. To jest +DHA czy jakoś inaczej jeszcze ?

~Kinga
Krysti
2014-09-06

Witam ja biorę kwas foliowy z witaminami plus omega 3 .Pregnacare+omega3 polecam .

~Krysti
Kinka
2014-09-17

W ciąży ze wszystkich kwasów chyba najważniejszy jest dha, zresztą są nowe zalecenia co do brania go w ciąży i podczas laktacji. Mi lekarz zalecił pregnofer dha żeby mózg i wzrok dziecka dobrze się rozwijały.

~Kinka
Lui
2014-12-13

Jestem w końcówce 2trymestru, świeżo po konsultacji z lekarką (długi staż ceniona wśród lekarzy), która podkreśla żeby zdrowo jeść przede wszystkim, ale zaleca też branie tranu (ja ryb niestety nie jem) i UWAGA poleciła wdrożenie do diety nasion Chia. Polecam tym, które nie słyszały o tych nasionach. Poczytajcie-ja jestem zdumiona ile mają w sobie dobrych tłuszczy,witamin, minerałów !!!!! Warto, warto, warto !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pzdr. Ps. moje wyniki krwi zwłaszcza żelazo były na pograniczu normy i dlatego zasugerowała nasiona Chia:)

~Lui
kama
2015-05-22

To prawda. Kwasy Omega-3 są kluczowe dla prawidłowego rozwoju wzroku niemowląt. By mieć pewność, że dostarczam wszystkie niezbędne składniki mojemu maluszkowi, w tym DHA, już w momencie planowania ciąży zaczęłam przyjmować Pharmaton Matruelle, bo w jednej kapsułce skompilowane są niezbędne witaminy, minerały i kwasy Omega-3, w tym DHA.

~kama
Urszula
2015-10-05

Kwas omega 3 reguluje cholesterol, pracę serca. Ja brałam w czasie ciąży gold omega 3, produkt w przystępnej cenie, i do tego skuteczny. Dla kobiet w ciąży jak i tych karmiących kwas omega 3 jest bardzo ważny. A faktycznie, nie wszyscy lekarze zwracają na niego szczególną uwagę.

~Urszula
Ewa
2016-07-07

Kwasy omega 3 poza pozytywnym wpływem na dziecko w czasie ciąży, są zbawienne dla serca, dla tego po ciąży nie przestałam brać Gold Omega 3 i mój stan zdrowia jest doskonały. Zdecydowanie mogę potwierdzić wszystkie pozytywne aspekty kwasów omega 3 dla zdrowia. Najbardziej mnie cieszy, że utrzymują odpowiedni poziom cholesterolu, więc mogę sobie czasem pozwolić na tłuste mięso.

~Ewa
Magda
2016-10-04

A mi lekarz właśnie zalecił suplementację DHA 600 mg dziennie. Jestem w 15 tygodniu ciąży i cieszę się, że trafiłam na tego lekarza. Wcześniej zalecił oczywiście kwas foliowy. Potem wit D3 wraz z badaniami, czy mam niedobór tej witaminy i faktycznie okazało się, że mam niedobór, więc znów strzał w 10. Dodatkowo zalecił jod w związku z tym, że nerki pracują dużo ciężej w ciąży i szybciutko wypłukują jod. Świetny lekarz.

~Magda
TosiaMar321
2017-09-28

Ja zawsze dbam, aby w naszej rodzinie był suplement https://aptekaprima24.pl/eye-q-400-kapsulek , który pozwoli zachować odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu żadna choróbska w tą pogode się nas nie trzymają :)

TosiaMar321
TosiaMar321
2017-09-28

Ja zawsze dbam, aby w naszej rodzinie był suplement https://aptekaprima24.pl/eye-q-400-kapsulek , który pozwoli zachować odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu żadna choróbska w tą pogode się nas nie trzymają :)

TosiaMar321
Magda
2018-08-10

Kwasy omega 3 są ważne w rozowju dziecka ~monika Do ryb z największą zawartością kwasów omega-3 zaliczamy: łososia 1,4–1,9g/100g śledzia 1,2–1,7g/100g makrele 1–2,5 g/100g pstrąga 0,7–1g/100g tuńczyk w puszce 0,7–1g/100g flądra 0,4g/100g źródło: http://bonavita.pl/kwasy-omega-3-wlasciwosci-dla-dzieci-dawkowanie-zrodla

~Magda

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55