Najstarsze i najzdrowsze rośliny na świecie, które można spożywać w ciąży
autor: Paulina Wójtowicz , 2011-09-29
Na odporność
W grupie roślin, wspomagających naszą odporność, powinny znaleźć się właściwie wszystkie. Bo przecież każda zawiera substancje odżywcze, mające jeśli nie działanie przeciwzapalne, to przynajmniej wzmacniające lub chroniące przed pewnymi dolegliwościami. Jednak niektóre rośliny są w szczególny sposób zalecane w przypadku, gdy chcemy nieco podreperować nasz układ immunologiczny. Pierwszą z nich jest zwykły czosnek. Zawiera tak korzystne substancje jak choćby beta-karoten, krzem, witaminy B i C oraz pektyny, dzięki czemu jego spożywanie daje efekty w walce z niektórymi wirusami i bakteriami, a także z dolegliwościami ze strony żołądka i układu oddechowego. Do grupy roślin, które warto nabyć podczas wzmacniania się, należy także winorośl. Jej owoce - najlepiej świeże - są źródłem przeciwutleniaczy (głównie flawonoidy i antocyjany) i kwasów organicznych, zawierają także glukozę i fruktozę.
Wspomóc metabolizm
Prawidłowy metabolizm jest niezwykle istotnym elementem poprawnego funkcjonowania całego organizmu. Dlatego warto zadbać o to, by przemiana materii nie tylko nie była niczym zakłócana, ale także by na naszej diecie zyskiwała. Służyć temu mogą nie tylko owoce, ale i ziarna, np. orkisz. Pszenica orkisz, zwana także szpelcem, to niezwykle bogate źródło błonnika, białka oraz dobrze przyswajalnego glutenu. Nieobce są temu gatunkowi zboża także witaminy (A, E i D) oraz inne pożyteczne dla nas związki (jak selen, miedź czy cynk) oraz kwasy (choćby linolenowy), dzięki którym organizm się regeneruje, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wspomóc metabolizm mogą też takie owoce jak granat i figa. Granat świetnie działa na trawienie - jego sok zawiera kwas cytrynowy i taninę, której rolą jest także pomoc w leczeniu niektórych chorób żołądka. Ponadto, owoc granatowca wspomaga leczenie przeziębień, astmy i anginy. W medycynie Wschodu kora granatowca wykorzystywana jest także jako środek przeciwrobaczy oraz przeciwbiegunkowy. Figa natomiast obfitują w sole mineralne (głównie potas, magnez i fosfor), ale zawiera także spore ilości witamin z grupy B i witaminy C oraz węglowodanów (glukozy, fruktozy i pektyny). Dzięki błonnikowi od wieków uważana jest za doskonały lek na zaparcia, ale świetnie sprawdza się także w leczeniu wrzodów żołądka i niedokrwistości.
Na ratunek sercu
Najstarsze i najzdrowsze rośliny świata działają najkorzystniej na układ organizmu najbliższy nasze-mu... sercu. To układ krwionośny i właśnie serce poddać warto dobroczynnemu działaniu wspomnianych już roślin i owoców: czosnku (obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, wspomaga pracę serca i układ krążenia), winorośli (obniżają poziom „złego" cholesterolu LDL, a podwyższają poziom tego „dobrego", czyli HDL, co istotne jest w profilaktyce miażdżycy) oraz granatu (zawarte w tym owocu polifenole stanowią ochronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a nawet nowotworami). Ale o serce zadbać można także spożywając daktyle. Te owoce pięknie prezentującej się palmy daktylowej są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, cukrów i organicznych związków chemicznych zwanych salicylanami. Działają one tak jak najpopularniejsza z tej grupy aspiryna - przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Daktyle są dobrą przekąską przy nadciśnieniu.
Amarantus, znany w Polsce jako szarłat, jest rośliną chętnie wybieraną przez wegetarian z uwagi na zawartość kompletu aminokwasów egzogennych (których organizm nie może sam syntetyzować). Szarłat jest dużo bogatszy w białko niż niektóre produkty codziennego spożycia (jak mleko czy zboża), a jego nienasycone kwasy tłuszczowe chronią przed miażdżycą i chorobami serca. Co niezwykle ważne, amarantus nie zawiera glutenu - jest więc doskonałym wyborem w diecie osób chorych na anemię, cukrzycę czy celiakię. Wspomóc serce może także dieta, w której znajdą się awokado i oliwki. Gruszka awokado, bo tak nazywany jest owoc smaczliwki (czyli wiecznie zielonego drzewa), jest niezwykle bogatym źródłem nienasyconych, łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych. Ponieważ dojrzały owoc daje się rozsmarować, niektórzy stosują go jako zamiennik dla masła czy innych tłuszczy zwierzęcych.
Awokado jest dobrym wyborem dla osób, które cierpią na nadciśnienie, miażdżycę, i stłuszczenie wątroby, gdyż zawarta w nim miedź wspomaga proces normalizacji funkcjo enzymatycznych. Mimo obecności w owocu wielu witamin i substancji odżywczych, awokado prawie nie zawiera cukrów, skupiając się przede wszystkim na obniżaniu poziomu trójglicerydów i wspomaganiu pracy serca. Oliwki z kolei są obfite w witaminy (przede wszystkim B, C i E) oraz fosfor, żelazo i potas. Nadto zawierają sterole roślinne, które pracują nad prawidłowym poziomem cholesterolu - notabene jednym z najpopularniejszych steroli pochodzenia zwierzęcego. Oliwki są, niestety, przekąską bardzo kaloryczną - jeden mały owoc zawiera aż 3-4 kcal, dlatego w diecie przyszłej mamy nie powinno się z nimi przesadzać.
Przeciw stresowi
Ciąża, prócz radości i niecierpliwego oczekiwania, niesie za sobą także spore pokłady stresu. Warto więc wzbogacić swoją dietę o naturalne składniki, redukujące ten niekorzystny element naszego stylu życia. Pomoże w tym m.in. herbata, w której rodzajach możemy dowolnie przebierać. Ten indyjski napój nie tylko świetnie uspokaja i koi zmęczenie, ale także wspomaga pamięć i koncentrację. Dodatkowo ma właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające; dobrze też łagodzi podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego. Nie można też zapomnieć o prosie - roślinie zbożowej, bogatej w białko, witaminy z grupy B, a także miedź i żelazo. Podobnie jak amarantus nie zawiera glutenu, jest więc idealnym składnikiem diety osób chorujących na schorzenia, które charakteryzują się nietolerancją na tę mieszaninę roślinnych białek.
Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Wasze komentarze:

a skąd brać Omega 3?

ryby morskie mają mnóstwo omega 3 no i suplementy

omega 3 masz w rybach przykład

Ale pamietajmy , że nie wszytskie ryby wolno jeśc w ciąży, np tuńczyk odpada bo ma w sobie dużą ilośc rtęci, daleego warto połączyc jedzenie ryb z suplementami diety

nie przesadzajmy, że dużą ilość rtęci, może zawierać rtęć to prawda, ale że ją ma i dużo, to na pewno nie, bo inaczej nie dopuszczali by go do sprzedaży.

zawsze jako coś można brać tran... ale chyb w witaminach dla ciężarnych też jest odpowiednia dawka a chociaż tabletka jest jedna

Widziałam, że nie wszystkie witaminy dla ciężarnych zawierają Omega.

No właśnie, a jak już brać to najlepsze na pewno te z Omega :)

Kobiety ciężarne powinny przyjmować kwasy omega, bo wpływają one znacząco na rozwój układu wzrokowego i nerwowego u płodu. A wiadomo jak brać to najlepiej jedna tabletkę, żeby żołądek nie męczył się zbytnio.

Dziewczyny, to co będzie najlepsze?

T O JAKIE SUPLEMENTY MOŻECIE POLECIĆ, MÓJ LEKARZ NIC MI NIE POLECIŁ TYLKO ZALECIŁ BRANIE SUPLEMENTÓW

najlepiej to by było brać go z normalnej diety, niestety się tego nie da - znaczy da ale nie w ilościach który powinna kobieta w ciąży przyjmować no chyba że ktoś przez całą ciąże będzie jadł ryby :) a jeśli chodzi o witaminy to mają być tylko UZUPEŁNIENIEM a nie zastąpieniem diety mimo że to łatwiejsze

Zośka mogę ci z czystym sumieniem polecić LadeeVit naprawdę dobry i bogaty skład nie zawiedziesz się

wiem o tym ale czy możecie coś polecić?

Zdrowa dieta i suplementy. Trzeba jedno i drugie. Ja biorę ladeeVit poczytaj sobie o nich.

Dziewczyny kochane, tak jak pisałam wcześniej, ważne żeby pamiętać o Omega3, żelazie i magnezie. Da się znaleźć suplement w którym jest wszytko.

A jaki polecasz?

Magda wyżej pisała o LadeeVit według mnie jest w porządku.

moja przyjaciółka brała LadeeVit bardzo polecam bogaty skład

No to świetnie, wiem co kupić :)

a lekarz wam nie pomógł z wyborem?

powiedział, że mogę sama coś wybrać, że nic mi nie narzuca.

no nie wiem czy to dobrze czy źle ... chyba lekarz bardzie powinien się angażować w swoja pracę

To dziwne lekarze zazwyczaj coś rekomendują, a może pow Ci na co masz zwrócić uwagę przy kupnie skład np?

no tak rekomendują bo mają z tego tytułu profity... tak złe i tak niedobrze ale mamy internet i możemy się dowiedzieć co i jak
Najpopularniejsze artykuły
-
Prawidłowe żywienie w cukrzycy ciążowej
Cukrzycą nazywamy grupę zaburzeń metabolicznych,...
-
Czy w ciąży można jeść pikantne potrawy?
Lista potraw zakazanych w czasie ciąży często...
-
Co to jest kwas foliowy?
Kwas foliowy jest jedną z witamin należących do...
-
Dieta łatwostrawna
Właściwa dieta w ciąży zagwarantuje twojemu...
-
Magnez – Twój ciążowy asystent
Czy wiesz jak bardzo ważnym pierwiastkiem w...
-
Mdłości zmorą kobiet w ciąży
Jest pięknie! Odpoczywasz, relaksujesz się,...

Forum
- +20 min Oświetlenie w przedpokoju
- +21 min Wzrok dzieci XXI wieku
- +23 min A Zestful Way to Deal with Gma...
- +26 min jak dorobić?
- +29 min Skąd brać zdrową żywność?