Otyłość i jej konsekwencje dla kobiet w ciąży

autor: Paulina Wójtowicz , 2013-07-01
Otyłość i jej konsekwencje dla kobiet w ciąży
Otyłość od dawna nie jest już uważana jedynie za problem z utrzymaniem właściwej wagi. To choroba, która pociąga za sobą szereg innych dolegliwości i ma daleko idące konsekwencje zdrowotne. W tak wyjątkowym stanie, jakim jest ciąża, również nie jest bez znaczenia. Jakie zagrożenia wiążą się z ciążą kobiety otyłej?

Duży problem

Otyłość nie zawsze jest konsekwencją nieumiarkowania w spożywaniu pokarmów. Choć jest to jej najczęstszy powód, kłopoty z masą ciała mogą być także skutkiem ubocznym chorób (np. zaburzeń metabolicznych), przyjmowania leków bądź pojawić się w życiu wraz z... narodzinami (otyłość nabyta). W przeważającej mierze nie tylko jednak mamy nad nią kontrolę, ale i sami decydujemy o tym, czy drobna nadwyżka kilogramów, wynikająca z podjadania, nieodpowiedniej diety i braku aktywności fizycznej, przerodzi się w poważny problem zdrowotny. Planowanie ciąży jest z pewnością dobrą motywacją zarówno dla działań profilaktycznych, jak i walki z już istniejącą otyłością. Co jednak, gdy dziecko jest już w drodze, a my drżymy, czy nasza masa ciała nie zaszkodzi maleństwu? Jest się czego bać?

Wielka radość, wielkie niebezpieczeństwo

Ciąża jest rewolucją i wielkim wyzwaniem dla organizmu. Lekarze już na etapie kontrolnych wizyt ginekologicznych zalecają kobietom szczególnie zatroszczyć się o stan swojego zdrowia już na etapie podejmowania decyzji o powiększeniu rodziny. Wszystko to ma na celu przygotowanie organizmu do przyjęcia nowego życia i zapewnienie przyszłej mamie i dziecku jak najlepszych warunków zdrowotnych. Kiedy w grę wchodzą choroby, rzecz komplikuje się podwójnie. Każda stała dolegliwość i choroba przewlekła to nie tylko konieczność jeszcze bardziej wnikliwej kontroli ciąży, ale też ryzyko powstania komplikacji w rozwoju płodu i zagrożeń dla zdrowia ciężarnej. Otyła przyszła mama jest w szczególności narażona na:

• żylaki i choroby naczyń żylnych,
• cukrzycę ciążową,
• słabą wydolność oddechową,
• problemy żołądkowo-jelitowe,
nadciśnienie i jego powikłania (stan przedrzucawkowy, rzucawka ciążowa),
• infekcje dróg moczowych,
• bóle kręgosłupa, nóg i stawów.

Poród wysokiego ryzyka

Bardzo często wskazaniem do cesarskiego cięcia u kobiet otyłych – szczególnie tych chorujących na cukrzycę ciążową – jest duża masa ciała dziecka (makrosomia).

Otyłość nie jest wskazaniem do cesarskiego cięcia, ale dolegliwości nią wywołane - już tak. Lekarze dla bezpieczeństwa matki i dziecka właśnie z uwagi na ryzyko komplikacji okołoporodowych decydują się najczęściej na operacyjne rozwiązanie ciąży. Stopień trudności samej operacji również jest inny niż w przypadku „zwykłej" cesarki. Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy podbrzusza może stanowić problem w wykonaniu cięcia i przedostaniu się do macicy. Ponadto, wskutek zaburzonych proporcji czynników krzepnięcia, kobieta otyła podczas porodu traci dużo krwi, a to pociąga za sobą często konieczność przeprowadzenia transfuzji.

Połóg

Problematyczny w przypadku otyłości jest także połóg. U kobiet o dużej masie ciała rana pooperacyjna może goić się wolniej niż u ich szczuplejszych koleżanek i jest bardziej podatna na zakażenia. Podobnie macica - wskutek niezbilansowanej gospodarki hormonalnej - obkurcza się w słabszym tempie i wymaga farmakologicznego „wsparcia". Zwiększa się także ryzyko stanów zapalnych śluzówki macicy i okolic intymnych, a z uwagi na zmniejszoną produkcję prolaktyny mogą wystąpić zaburzenia laktacji.

***

Z uwagi na zagrożenia i ryzyko powikłań okołoporodowych kobietom zmagającym się z otyłością zaleca się poddanie się kuracjom odchudzającym jeszcze przed planowaną ciążą. Spodziewając się dziecka zaś przyszłe mamy z nadwyżką kilogramów nie powinny przytyć więcej niż 9 kg.

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

Wanda KOSELA, Wwa
2014-02-07

MOTTO: CZŁOWIEK JAK KAŻDY ORGANIZM ŻYWY NA NASZEJ PLANECIE, TYJE Z DWÓCH POWODÓW GŁÓWNYCH. *****

1. PIERWSZY POWÓD:
To spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu, który wchłania się szybko w jelicie cienkim i odkłada jako tłuszcz już ludzki. Tyjemy od tłuszczu w tempie ekspresowym.

2. DRUGI POWÓD:
Konsumpcja węglowodanów, ale tylko i wyłącznie tych, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru wysoko, zmuszając trzustkę do wydzielania zbyt dużej ilości insuliny, co skutkuje utworzeniem trójglicerydów, czyli również tłuszczu, głównie w górnych partiach ciała np. wychudzone osoby, a z fałdami tłuszczu na twarzy. Należy zatem wykluczyć ze swojego jadłospisu niezdrowe dla człowieka tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.

~Wanda KOSELA, Wwa

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55