Rozszerzamy dietę - kilka przepisów na dania dla dziecka 6-, 9- i 12- miesięcznego

autor: Agata Cygan , 2017-08-14
Rozszerzamy dietę - kilka przepisów na dania dla dziecka 6-, 9- i 12- miesięcznego
To, że decydujemy się na samodzielne przygotowywanie posiłków dla dziecka zamiast gotowych słoiczków wcale nie musi oznaczać, że jego menu będzie ubogie i nieciekawe. Sprawdźmy, jak komponować posiłki dla malca, który dopiero poznaje nowe smaki!

6 miesięcy

ZUPKA JABŁKOWO - MARCHEWKOWA

Składniki:

 

  • 20 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szklanka wody źródlanej
  • łyżeczka kaszy

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki, następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 20 minut. Jabłko obieramy i kroimy, dodajemy do marchewki na 5 minut przed końcem gotowania. Jednocześnie dosypujemy kaszę oraz dolewamy oliwę. Po ugotowaniu miksujemy na papkę. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy wodę źródlaną i ponownie zagotowujemy.

RISOTTO

Składniki:

  • 25 g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki kleiku ryżowego
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 łyżeczka masła
  • szklanka wody źródlanej

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na talarki, następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy kaszę mannę. Osobno gotujemy mięso (przez co najmniej 20 minut). Na koniec miksujemy marchewkę i kaszę z kleikiem, masłem, mięsem i wywarem warzywnym na gładką papkę.

MUS WARZYWNY Z RYBĄ

Składniki:

  • połówka ziemniaka
  • połówka marchewki
  • 2 różyczki brokułów
  • 1 łyżeczka pietruszki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka selera pokrojonego w kostkę
  • 20 g ryby (sola, dorsz)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy brokuły i gotujemy do miękkości. Rybę obieramy z ości i gotujemy osobno przez około 10 minut. Na końcu miksujemy ugotowane warzywa i rybę, dodajemy oliwę z oliwek i zagotowujemy.

9 miesięcy

ZUPA SZCZAWIOWA

Składniki:

  • pół ziemniaka
  • pół niedużej marchewki
  • 2-3 łyżki surowego szczawiu
  • 20 g mięsa z indyka lub kurczaka
  • mały kawałek selera
  • mały kawałek pora
  • 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
  • pół żółtka ugotowanego jaja kurzego

Umyte i obrane warzywa kroimy na talarki. Szczaw dokładnie myjemy i siekamy. Do wrzątku wrzucamy szczaw, warzywa i mięso, następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut (ewentualnie możemy ugotować mięso osobno - przez około 20 minut). Szczaw, warzywa, mięso, tłuszcz i żółtko miksujemy z częścią wywaru warzywnego (według uznania - chodzi o konsystencję dania).

CIELĘCINA ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI

Składniki:

  • kawałek cielęciny
  • garść liści szpinaku
  • filiżanka różyczek brokułu
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • około 2-3 łyżki mleka modyfikowanego
  • ewentualnie (według uznania) sól, pieprz, świeże listki melisy lub mięty

Mięso myjemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy i drobno siekamy. Szpinak kroimy, a różyczki brokułu dzielimy na mniejsze. Warzywa dusimy w małej ilości wody, dodajemy mięso i zaprawiamy płaską łyżeczką mąki zmieszaną z wodą. W razie uznania doprawiamy. Po zdjęciu z palnika i przestygnięciu możemy rozrzedzić mlekiem.

RYŻ BRĄZOWY Z JABŁKIEM

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki brązowego ryżu
  • szklanka wody

Jabłko obieramy, drążymy, siekamy na kawałki. Wodę wlewamy do naczynia, na gotującą się wodę wrzucamy pokrojone jabłko i gotujemy do miękkości, po czym zdejmujemy z palnika. Miksujemy blenderem, dodajemy ugotowany ryż. W zależności od stanu uzębienia malca podajemy w takiej postaci lub dodatkowo miksujemy jabłko z ryżem.

 

12 miesięcy

ZUPA OGÓRKOWA

Składniki:

  • około 1/3 marchewki
  • około 1/4 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • połówka ziemniaka
  • 1 ogórek kiszony bez skórki
  • 3 szklanki wody
  • kawałek mięsa z indyka lub cielęciny
  • pół łyżeczki masła
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, koperek

Mięso gotujemy. W osobnym naczyniu gotujemy umyte i obrane warzywa (bez ogórka) aż do miękkości, po czym dodajemy przyprawy (można oczywiście gotować mięso razem z warzywami). Około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy startego na tarce ogórka oraz masło. Wyjmujemy ugotowane warzywa i mięso - blendujemy, przekładamy do miseczki, posypujemy koperkiem.

KOTLETY Z TOFU

Składniki

  • 1/3 kostki tofu
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1/2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny

Tofu odciskamy, rozcieramy w miseczce na gładką masę, dodajemy tartą bułkę, zieleninę i jajko. Mieszamy i formujemy kulki. Kotlety gotujemy. Możemy podawać z ryżem lub ziemniakami.

BUDYŃ WANILIOWY

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru (lub miodu)
  • pół laski wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła

Do rondelka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło i przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Ustawiamy na niewielkim ogniu i zagotowujemy delikatnie mieszając. Resztę mleka wlewamy do miski i dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy zawartość miski, pamiętając o tym, by cały czas mieszać zawartość rondelka. W momencie, kiedy budyń zaczyna wrzeć i gęstnieje, zdejmujemy z palnika i mieszamy jeszcze przez chwilę.

Czekamy na Wasze przepisy dla maluchów!

 

 

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

Brak komentarzy.

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55