Świąteczne smakołyki dla najmłodszych

autor: Paulina Wójtowicz , 2010-12-20
Świąteczne smakołyki dla najmłodszych
Wydawać by się mogło, że wigilijna wieczerza nie dotyczy kilku- czy kilkunastomiesięcznego maluszka. Zwykle przed świętami mamy głowią się jedynie nad tym, jak zorganizować ten wieczór, aby dziecko nie zanudziło się przy stole. Nie zawsze wiedzą, że nawet maluch, które nie obchodził jeszcze pierwszych urodzin, może dostać swoją, wyjątkową porcję wigilijnych przysmaków.

Pierwsza wigilia

Pierwsze wspólne święta (bo poszerzone o najmłodszego członka rodziny) są zawsze wyjątkowe. Podekscytowanie rodziców, pierwsze prezenty dla dziecka i jego radosny szczebiot na długo zostają w pamięci całej rodziny. Nawet jeśli jedynym pokarmem malucha nadal pozostaje mleko, to i tak przygotowania toczą się zupełnie innym rytmem niż zwykle. Ale jeśli szkrab ma już za sobą kilka- czy kilkanaście miesięcy poznawania świata, masz okazję pokazać się w kuchni z zupełnie innej strony – przygotowując mini dania dla mini żołądka.

Smaczne święta

Co można i co warto podać kilkumiesięcznemu dziecku?

Już 7-miesięczne dziecko może spróbować wigilijnej ryby. Ważne, by dokładnie usunąć z niej ości, a dla pewności zmiksować ją np. z warzywami.
  • Rybę. Już 7-miesięczne dziecko może spróbować wigilijnej ryby. Oczywiście – nie każdej. Najważniejsze jest, by dokładnie usunąć wszelkie ości, a dla pewności zmiksować rybę z warzywami. Starszym dzieciom można podać kawałek ryby gotowanej bądź pieczonej (ok. 12. miesiąca życia), a nawet śledzia lub sałatki śledziowej (18 miesięcy), o ile uprzednio usuniemy z nich nadmiar szkodliwej soli. Ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D, a także jod, istotny dla prawidłowego rozwoju tarczycy, warto więc jak najwcześniej wprowadzić je do diety dziecka.
  • Barszczyk. Naturalnie – nie tradycyjny, z uszkami (te dopiero po 4. roku życia), ale dostosowany do możliwości półrocznego maluszka, bogaty w witaminy pochodzące z warzyw i podany w formie papki. Dla 10-miesięcznego dziecka – łagodna zupka (barszcz lub żurek) z ziemniaczkiem, łazankami i jajkiem. Czerwony barszcz zawiera żelazo oraz witaminę C – nie tylko więc smakuje, ale i wzbogaca organizm w cenne substancje odżywcze.
  • Kompocik. Owoce, także suszone, są źródłem istotnych dla rozwoju dziecka składników mineralnych. Już po ukończeniu 8. miesiąca można odpowiednio przyrządzić susz ze śliwek, jabłek, gruszek (bogatych w błonnik, magnez, potas, wapń i cynk) czy moreli (prowitamina A), a w czasie późniejszym z dodatkiem rodzynek (dawka żelaza) czy fig (na wzmocnienie serca). Zwykły susz, który pijemy podczas wieczerzy, sporządzony ze wszystkich owoców podaje się dopiero dwulatkowi.
  • Orzechy i migdały. Są wartościowym źródłem kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu i wapnia. Zmielone produkty podaje się już rocznym maluchom.
  • Kapustę lub pierożki z kapustą. Nie powinny zaszkodzić dzieciom rocznym, ale podawać je należy w małych ilościach, np. jako farsz w pierożkach. Bez dodatku grzybów (te dozwolone są od 4. roku życia).

Radość pieczenia i… smakowania

Ryba pod wieloma postaciami, barszcz z uszkami, kapusta z grochem, kutia… – wigilijnych pyszności jest tyle, ile tradycji rodzinnych. Święta to nie tylko czas szczególnej radości i okazji do pogłębienia relacji. To także sprawianie przyjemności własnym kubkom smakowym. A jak wiemy – smaczne jedzenie sprzyja dobremu nastrojowi. Dotyczy to zarówno młodych rodziców, jak i dzieci. Z pewnością mnogość przepisów na świąteczne przysmaki nie pozwoli na nudę w kuchni. Tym bardziej, gdy pracę mamy obserwować będzie dziecko, które z ciekawością zanurzy swoje malutkie rączki w miękkie ciasto. Im jest starsze, tym więcej radości. Postaraj się więc wymyślić coś specjalnego dla swojego malucha – może wspólne wykonanie wesołych ciasteczek? Dobra zabawa gwarantowana.

Jeszcze za wcześnie

Niektóre potrawy i produkty są jednak niewskazane w pierwszych miesiącach (a czasem i latach) życia, pomimo rozszerzania diety dziecka. Dobrze jest o tym pamiętać, by nie zaszkodzić maluchowi, którego żołądek jest jeszcze wrażliwy i dopiero uczy się tolerować ciężkostrawne i ostre jedzenie. Dla kilku- i kilkunastomiesięcznego dziecka jeszcze za wcześnie na:

Choć miód wzmacnia odporność, to nie jest zalecany maluchom młodszym od dwulatków. Jest poza tym produktem silnie alergizującym, więc szczególnie szkodzi małym alergikom.
  • grzyby – są ciężkostrawne, powodują bóle brzuszków i kolki; dla uniknięcia kłopotów serwuje się je dzieciom czteroletnim i starszym;
  • mak – choć kryje w sobie bogactwo magnezu, w postaci kutii czy makowca nie jest zalecany maluchom młodszym od dwulatków (tutaj jednak dużo zależy od indywidualnej tolerancji dziecka na tego typu produkty – czasem już roczniak może zjeść nieco klusek z makiem);
  • ryby smażone, wędzone, z zalewy i słodkowodne – dla małych dzieci najbardziej nadają się ryby morskie (np. dorsz, mintaj), pozostałe, szczególnie smażone (ciężkostrawne) – dla dzieci starszych;
  • miód – jest nie tylko pyszną słodyczą, ale też wzmacnia odporność; mimo to posmakować go mogą dopiero dwulatki; warto pamiętać, że miód jest silnie alergizujący, może zawierać bakterie produkujące jad kiełbasiany, a ten z kolei szkodzi dziecku. Poza tym – ma wpływ na stan uzębienia (niekoniecznie pozytywny).

Przepisy na świąteczne przysmaki dla maluchów

Dla niezdecydowanych bądź świeżo upieczonych mam, które po raz pierwszy gotują w święta specjalnie dla swego malucha, prezentujemy kilka przepisów na dania wigilijne i nie tylko:

BARSZCZYK (od 7. miesiąca życia)

Składniki:
pół marchewki, kawałek pietruszki i selera, mały burak, 2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, łyżeczka żurawiny, łyżeczka oliwy z oliwek, woda mineralna niskosodowa

Przygotowanie:
Warzywa pokroić, zalać wodą mineralną i ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Buraka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (lub zmiksować), po czym przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Dodać nieco pieprzu, rozgniecioną żurawinę oraz oliwę.

RYBKA (od 7. miesiąca życia)

Składniki:
pół marchewki, kawałek pietruszki i selera, mały burak, ziemniak, łyżeczka oliwy z oliwek, posiekany koperek, woda mineralna niskosodowa

Przygotowanie:
Rybę obrać z ości i ugotować na parze. Warzywa (oprócz buraczka) pokroić, ugotować w małej ilości wody mineralnej (ok. 15 minut). Osobno ugotować buraka w łupinie, po ostudzeniu zetrzeć go na tarce na puree lub zmiksować. Warzywa połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na górę położyć małe kawałeczki ryby i posypać koperkiem.

KOMPOCIK (od 8. miesiąca życia)

Składniki:
7 suszonych śliwek (lub innych owoców), woda mineralna niskosodowa

Przygotowanie:
Śliwki opłukać, posiekać i ugotować w półtorej szklanki wody, aż staną się miękkie. Ostudzić i zmiksować.

ZUPKA MIGDAŁOWA (od 1. roku życia)

Składniki:
20 dag migdałów bez skórki, szklanka ugotowanego ryżu, litr mleka, cukier, rodzynki (od 3. roku życia, młodsze dzieci mogą się nimi zakrztusić)

Przygotowanie:
Migdały zmiksować ze szklanką mleka, odcedzić i odstawić. Odcedzone ziarno ponownie zmiksować z kolejną szklanką mleka. Migdałową mieszankę połączyć z uprzednio uzyskanym płynem oraz resztą mleka, zagotować i dokładnie odcedzić. Migdałowe mleko posłodzić do smaku, dodać ryż (i rodzynki), podgrzać. Podawać na ciepło.

BUDYŃ Z ŻÓŁTKIEM
(od 7. miesiąca życia)

Składniki:
mleko modyfikowane, żółtko, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, deserek owocowy dla niemowląt, 100 ml wody mineralnej niskosodowej

Przygotowanie:
Do 50 ml ciepłej wody wsypać mleko modyfikowane (odpowiednio dla 100 ml wody) i ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Pozostałe 50 ml wody połączyć z żółtkiem i zagotować. Do wrzącego płynu wlać mleko z mąką i energicznie mieszać aż do zgęstnienia. Do budyniu dodać deserek i wymieszać. Podawać na ciepło.

KISIEL ŻURAWINOWY (od 7. miesiąca życia)

Składniki:
80 dag żurawiny, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 10-15 dag cukru

Przygotowanie:
Żurawinę przebrać, opłukać, zalać litrem zimnej wody i gotować do pęknięcia. Mąkę wymieszać z połową szklanki zimnej wody i odstawić. Miękką żurawinę przetrzeć przez sito, dodać cukier i ponownie zagotować. Zamieszać mąkę w wodzie i jednym ruchem wlać do wrzącego soku, intensywnie mieszając. Gotować kilka minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

MIX JOGURTOWO-BISZKOPTOWY (od 9. miesiąca życia)

Składniki:
2 opakowania jogurtu dla niemowląt, jabłko, kilka biszkoptów

Przygotowanie:
Jabłka zetrzeć, a biszkopty rozkruszyć. Razem z jogurtem zmiksować i podawać.
                  

CIASTECZKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA (od 18. miesiąca życia)

Składniki:
50 dag mąki, szklanka cukru, jajko, 12 dag masła, szklanka miodu, 1,5 łyżeczki sody, pół szklanki mleka, szczypta soli, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, lukier do dekoracji

Przygotowanie:
Podgrzać na małym ogniu miód, masło i cukier, stale mieszając (nie dopuścić do zagotowania). Zestawić z ognia, dodać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę z solą wysypać na stolnicę. Sodę rozpuścić w mleku. Do mąki dodać masę miodowo-maślaną i mleko z sodą oraz jajko. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Rozwałkować je na grubość ok. 5 mm i wycinać formy o kształcie postaci Mikołaja. Blachę wysypać mąką i piec ciasteczka w temp. 180 stopni C przez 12 minut. Po wystudzeniu polukrować.

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

zabka300
2009-12-21

Bardzo fajne przepisy i propozycje jedzenia swiatecznego dla malych dzieci. Warto skorzystac z tego :)

zabka300
Iwisia
2009-12-21

Ciekawi mnie ta zupka migdałowa :)

Iwisia
symbiosis11
2009-12-21

Wlasnei nei wiem do konca czy z ta kapusta to dobry pomysl, zbey dawac tak malemu dziecku.

symbiosis11
mariloth
2009-12-21

Hmmm... Ale pysznie się zrobiło:)Ciasteczka upieczemy z moją dwulatką jeszcze dziś:)I powiesimy na choince:)

mariloth
liwa
2009-12-21

Świetne pomysły na te dania:) Coś trzeba będzie wypróbować:)Szczególnie ta zupka migdałowa kusi...

liwa
domi
2009-12-21

Ten artykul spadl mi jak z nieba. Caly czas zastanawialma sie co Kubus zje przy wigilijnym stole a tu prosze pyszne przepisy. Wielkie dzieki.
Zdecydowanie skorzystam a raczej nie ja ale moj synek.

domi
Basia25
2009-12-22

Świetne przepisy- naprawde artykul bardzo sie przyda. Chyba wyprobuje te zupke migdalowa :) Synek zje napewno z checia a i ja tez sprobuje :) Co do kapustki to podam malemu jedynie w malutkiej ilosci.

Basia25
renia
2009-12-22

Na szczescie moja cora je juz wszystko na Wigili ale pamietam jeszcze czasy kiedy musialam gotowac na ten dzien cos specjalnie dla niej.Glownie bazowalam na zupie z dnia poprzedniego. Teraz jedynie nie podaje jej karpia tylko filet z innej ryby aby nie bylo osci.
Podoba mi sie przepis na piernikowe ciasteczka Sw.Mikolaja.

renia
zabka300
2009-12-27

Heej. I skorzystalyscie z tych przepisow? Bo ja zrobilam ciasteczka i ten mix jogurtowo-biszkoptowy. Pycha. Ten mix to bede czesciej dziecku robic.

zabka300
renia
2009-12-28

A my z cora upieklysmy ciasteczka.Troche do zjedzenia a troche do powieszenia na choinke.

renia

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55