Wielkanocne przysmaki dla dzieci

autor: Paulina Wójtowicz , 2011-04-21
Wielkanocne przysmaki dla dzieci
Święta wielkanocne zazwyczaj przegrywają z magią Bożego Narodzenia. Nie ma wówczas iskrzącego pod nogami śniegu, świecących na choince lampek, rodzinnego wyjścia na sanki, rzucania śnieżkami w rodziców i prezentów, a więc wszystkiego tego, co w świętach dzieci lubią najbardziej. Ale przecież Wielkanoc to czas szczególny nie tylko z chrześcijańskiego punktu widzenia. To czas odpoczynku, wzmacniania więzi i… wspólnego gotowania i pieczenia, na przykład smakołyków dla najmłodszych.

Wielkanoc dla najmłodszych

Choć tradycyjne świąteczne biesiadowanie przy stole trwa podczas wiosennych świąt zaledwie dwa dni, zwykle spędzamy w kuchni tyle samo czasu co w grudniu, przygotowując pyszne dania i słodkości. Nie brakuje żurku czy białego barszczu, symbolu święconki – jajek – w rozmaitych kreacjach, babek, zajączków i mazurków. W przygotowaniach świątecznych potraw nie sposób zapomnieć o potrzebach najmłodszych członków rodziny, którzy nie są jeszcze wprawdzie wybrednymi smakoszami, ale z wielkim zainteresowaniem przyglądają się nowym formom i fantazyjnym wzorom, w które układają się smakołyki dla nich.

Święta ze smakiem

Wielkanocne menu traktowane jest z dużo większą swobodą niż tradycyjne wigilijne potrawy. Na stole mogą pojawić się więc przysmaki serwowane podczas innych okazji, choćby urodzin malucha. Dla każdego dziecka – nie tylko łakomczuszka – kolorowe i ciekawe potrawy i wypieki będą nie lada rarytasem. Zaciekawić może nie tylko efekt końcowy, ale także proces przygotowania – warto więc zaangażować starsze dziecko do pomocy w kuchni. Oto kilka propozycji na świąteczne smakołyki dla dzieci:

KURZY PASZTECIK (od 18. miesiąca życia)

Składniki:
0,5 kg wątróbki, pół marchewki, pół cebuli, pół pietruszki (korzenia), 20 dag masła śmietankowego, 4-5 łyżek śmietany 18%, jajko, oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kilka oliwek, majonez, marchewka

Przygotowanie:
Mięso i warzywa pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i mieszając smażyć na maśle przez kilka minut. Dodać połowę śmietany, przyprawy i dusić aż do miękkości. Po tym czasie dodać resztę śmietany i jajko, wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Tak przygotowaną masę pasztetową zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie, dodając (za drugim razem) masło i przyprawy do smaku. Masę przełożyć do formy w kształcie kury (lub innej), wstawić do lodówki, a po wyjęciu ozdobić oliwkami, pietruszką, marchewką i majonezem.


KURCZAKOWY ZAJĄCZEK (od 1. roku życia)

Składniki:
30 dag piersi z kurczaka, czerwona papryka, pomidor, szczypiorek, koper, 3 ogórki kiszone, 3 jajka, mieszanka warzywna (kukurydza, groszek, marchewka), makaron-kółeczka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:
Mięso ugotować na parze i pokroić w kostkę. Przygotowany i odcedzony makaron połączyć z mięsem. Dodać warzywa, starte na tarce ogórki, wnętrze wydrążonego pomidora, posiekany koperek i majonez. Paprykę pokroić w kostkę (zostawiając jeden dłuższy pasek) i dodać do reszty składników. Doprawić do smaku. Tak przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i położyć na talerzu w miejscu oczu i nosa zająca. Nałożyć na nie wierzchy wydrążonego pomidora i z makaronowych kółeczek wykonać muchomorowe plamki. Z pozostawionego paska papryki ułożyć uśmiech, z mięsnych kostek siekacze, a szczypiorek użyć do wykonania uszu i wąsa.


GNIAZDKA Z TUŃCZYKIEM (od 2. roku życia)

Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym, 25 dag serka śmietankowego, cebula, 4 jajka, sól, pieprz, pietruszka

Przygotowanie:
Rybę odsączyć z części sosu, wymieszać z serkiem i stopniowo dolewać resztę sosu z tuńczyka. Ugotować na twardo jajka i po ostygnięciu przekroić je na pół. Wydrążyć żółtka i dodać je do farszu razem z posiekaną cebulką i przyprawami. Jajka wypełnić farszem i ozdobić koprem i papryką.


ZUPA-KREM Z ZIELONEGO GROSZKU (od 7. miesiąca życia)

Składniki:
45 dag mrożonego groszku lub brokuły, cebula, 2 łyżki masła, 3 szklanki bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, sól

Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać groszek (lub brokuły) i podgrzewać przez chwilę. Wlać bulion i gotować aż warzywa zmiękną. Doprawić sola i zmiksować całość. Przy podaniu można zmieszać zupkę ze śmietaną lub jogurtem i posypać posiekanym koperkiem. Zupkę mogą jeść 7-miesięczne maluchy karmione butelką i 10-miesięczna dzieci karmione piersią.


KURCZAK Z KASZĄ JAGLANĄ NA SŁODKO
(od 9. miesiąca życia)

Składniki:
połówka piersi z kurczaka, kasza jaglana, jabłko

Przygotowanie:
Kurczaka ugotować i pokroić drobno. Przygotować kaszę (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy; kasza gotowa będzie, gdy wchłonie całą wodę), a następnie studzić ją w garnku owiniętym ręcznikiem lub ścierką przez 30 min. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć wszystkie składniki.


SŁODKIE PISANKI (od 1. roku życia)

Składniki:
20 dag cukru, 25 dag masła, szklanka wody, 10 dag biszkoptów, 5 dag wiórek kokosowych, 15 dag kaszy manny, posypka, orzechy lub suszone owoce do ozdoby

Przygotowanie:
Wodę, cukier i masło zagotować, dodać wiórka kokosowe i kaszę mannę. Gotować mieszając i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać starte biszkopty, wymieszać i formować pisanki. Ozdabiać wedle uznania.


WIOSENNE CIASTECZKA (od 18. miesiąca życia)

Składniki:
kostka margaryny (ew. masła), żółtko, 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, posypka do ozdoby

Przygotowanie:
Do mąki dodać posiekaną margarynę oraz resztę składników. Zagnieść ciasto i włożyć je na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i wycinać (np. foremkami) wiosenne lub wielkanocne kształty (motylki, pisanki, króliczki itp.). Piec w temp. 180 stopni ok. 10-15 min. Ozdobić posypką.
  

MAZUREK (od 10. miesiąca życia)

Składniki:
20 dag mąki, 2 żółtka, 5 łyżek cukru, 10 dag masła, wafel tortowy; do masy: 50 dag cukru, 2 pomarańcze, skórka z pomarańczy, 10 dag migdałów, dżem pomarańczowy

Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, cukier i masło zagnieść na ciasto i wstawić do lodówki na 50 min. Po rozwałkowaniu i wyłożeniu w blasze piec w temperaturze 200 stopni ok. 25 min. W tym czasie wycisnąć sok z poma-rańczy, zetrzeć skórkę i zmiksować migdały. Cukier, sok oraz ¾ szklanki wody gotować 8 min., po czym dodać migdały i wymieszać. Wafel posmarować dżemem, przełożyć ciastem i nałożyć masę pomarańczową. Można udekorować według uznania.


BEZY (od 1. roku życia)

Składniki:
2 białka, łyżeczka soku z cytryny, 2-3 łyżki cukry pudru, pół małej paczki cukru waniliowego

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, a na koniec sok z cytryny. Na płaskiej blasze wykładać bezy (wielkości łyżeczki do herbaty). Piec w temperaturze 100-120 stopni ok. godzinę (do momentu aż wyschną).

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

ILONA
2010-03-29

Przyznam ze sama nigdy nie jadlam kurczaka na slodko. Moze wlasnie to teraz jest okazja by sprobowac? Z córcia zrobimy sobie taki swiateczny smakolyk :) Dziekuje za przepisy. Coś napewno wyprobujemy :)

ILONA
zabka300
2010-03-29

Te przepisy brzmia PYSZNIE :)

zabka300
symbiosis11
2010-03-29

Kurzy pasztecik - kusi mnie. Super przepisy.

symbiosis11
renia
2010-03-29

Mniam ,mniam az slinka cieknie. Zwlaszcza jak czytam o bezach,ktore nasza rodzinka uwielbia.

renia
Vandella
2010-03-30

Zauważyłam, że wiele dzieci jest uczulonych na orzechy, wiec trzeba uważać z nimi.

Vandella
domi
2010-03-30

Nawet najpyszniejsze przepisy trzeba dostosowac do wieku i ewentualnych alergii pokarmowych dzieciatka.Ale zawsze mozna troszke pokombinowac i zamiast jakiegos skladnika wprowadzic inny.Moze wyjdzie jeszcze ciekawiej i smaczniej?

domi

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55