Wigilijne potrawy dla maluchów

autor: Karolina Jędras , 2012-12-20
Wigilijne potrawy dla maluchów
Boże Narodzenie to czas wyjątkowy dla każdej rodziny. Gdy w domu pojawiają się dzieci te święta nabierają jeszcze większego znaczenia. W Wigilię na stołach czekają na nas pyszne, tradycyjne dania, które chcemy podać także naszym pociechom. Musimy jednak wiedzieć, że te potrawy mogą zaszkodzić maluchom przed drugim rokiem życia. Czym więc możemy poczęstować dzieci?

Dania zakazane

Do skończenia przez malucha 6 miesiąca życia oczywistym jest, że jeść będzie ono tylko mleko. Gdy przekroczy ten wiek można zacząć rozszerzać jego dietę - także podczas świąt.

Pomiędzy 7 a 24 miesiącem nasz maluch absolutnie nie może jeść potraw tłustych i smażonych. W jego diecie nie ma miejsca także na rzeczy ciężkostrawne, alergizujące, powodujące ryzyko zakrztuszenia. Składniki, których trzeba unikać to grzyby, mak, całe orzechy, miód, kapusta, śledzie. Nasz maluch nie powinien jeść potraw w marynacie (grzybów, mięs, ryb). Ocet w nich zawarty może bowiem podrażnić jego układ pokarmowy. W tym wieku dziecko nie powinno także być częstowane opłatkiem - może on się maluchowi przykleić do podniebienia lub pokaleczyć gardło ostrymi krawędziami.

 

Przepisy na dania dla dzieci

Ryba

Najlepiej, by była to ryba przyrządzona na parze. Sprawdzi się każdy rodzaj ryby o delikatnym smaku - mintaj, dorsz, łosoś. Do niej dodajmy marchewkę, pietruszkę, delikatnie doprawiając. Maluchowi możemy podać rybę po grecku: marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy na tarce. Przygotowaną rybę (koniecznie filet) przykrywamy warzywami i podlewamy wodą. Całość dusimy aż pomidory zmienią się w sos, a ryba będzie miękka. Na koniec odparowujemy lekko potrawę i przyprawiamy do smaku ziołami.

Kompot

Obieramy jabłko, gruszkę. Płuczemy i kroimy kilka suszonych śliwek. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości. Na koniec przecedzamy przez sitko i dosładzamy, gdy to konieczne (lepiej jednak tego unikać).

Barszcz

Najpierw na włoszczyźnie przygotuj wywar warzywny. Doprawiamy go zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym. Na gotowym wywarze gotujemy starte lub zmiksowane buraki. Gotujemy do miękkości. Gdy będą już dobre, doprawiamy całość pieprzem, kwaskiem cytrynowym lub rozgniecionymi żurawinami.

Cynamonowe ciasteczka

Pół kostki masła wyjmij wcześniej, by się ogrzało. Posiekaj je z 1-2 szklankami mąki, pół szklanki cukru, żółtkiem i łyżeczką cynamonu. Całość zagnieć i schowaj na chwilę do zamrażalnika. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 milimetrów. Wytnij ciasteczka w różnych świątecznych kształtach. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż ciasteczka. Piecz 15- 20 minut do zarumienienia.

Uszka

Szklankę ciepłej wody, niskobiałkowej mąki, mąki kukurydzianej i łyżeczkę oleju zagnieć jak ciasto na pierogi. Uformuj uszka. Możesz dołożyć do nich odpowiedni dla malucha farsz. Ugotuj.

Kluski z makiem/kutia

Kutię możemy podać dopiero przedszkolakowi. Dziecku powyżej roczku możemy przygotować kluski z makiem.

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

Brak komentarzy.

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55