Zalecenia żywieniowe w chorobie wrzodowej

autor: Redakcja Portalu , 2014-06-02
Zalecenia żywieniowe w chorobie wrzodowej
Morbus ulcerosus ventriculi et duodeni to choroba, która polega na tworzeniu się ubytków w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy. O diecie w chorobie piszą specjaliści NutriCenter.

Skuteczność leczenia żywieniowego zależy od realizacji zaleceń dotyczących stylu życia, diety oraz zaleceń wydanych przez lekarza.

Możliwe przyczyny

Zakażenie Helicobacter pylori

  • test na przeciwciał Ig G dostępny bez recepty

Niesteroidowe leki przeciwzapalne NLP:

  • POLOPIRYNA, IBUPROM, ALEVE, KETONAL i wiele innych

Nadmierne wydzielanie soku żołądkowego -wrzód dwunastnicy

Upośledzone wydzielanie soku żołądkowego -wrzód żołądka

Zaburzenia motoryki żołądka i przełyku

Niewłaściwa dieta

Stres

Objawy

  • ból w nadbrzuszu pojawiający się głownie wiosną i jesienią;
  • występowanie bólów głodowych w nocy i na czczo;
  • okolica na prawo od pępka;
  • uczucie pieczenia, palenia w nadbrzuszu, zgaga, nudności, wymioty, zaparcia;
  • wrzody żołądka: ból nasila się w pół godzinyod spożycia posiłku;
  • wrzody dwunastnicy: ból nasila się do 2-3 godzinyod spożycia posiłku.

Zalecenia dietetyczne

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (tabela produktów)W okresie napadów potrawy muszą mieć konsystencję papkowatą. Należy je miksować, przecierać lub mielić.

Spożywanie śniadań

Spożywanie 4-5 mniejszych posiłków,w odstępach 3-4 godzinnych

Spożycie łatwostrawnej kolacji na godzinę przed snem

Stałe pory posiłków

Uwzględnienie produktów hamujących wydzielanie soku żołądkowego:

Łatwostrawne tłuszcze: masło, śmietanka, produkty mleczne z zawartością tłuszczu 2%, oliwa oliwek
*Tłuszcze jako dodatek do gotowych potraw

Słabe roztwory cukru: kisiele, galaretki, desery mleczne
*W czasie przyjmowania leków z bizmutem nie wskazane jest spożywanie mleka i jego przetworów, ponieważ bizmut w połączeniu z białkiem mleka traci właściwości lecznicze

Unikanie produktów będących źródłem błonnika

Umiarkowana temperatura posiłków

Rezygnacja z alkoholu i papierosów, parzonej kawy

Unikanie jedzenia w atmosferze pospiechu, stresu

Produkty zalecane

Produkty zbożowe: pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo cukiernicze, drożdżowe

Dodatek do pieczywa: masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu, * margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny- w ograniczonej ilości

Napoje: mleko słodkie, mleko zsiadłe nie przekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne nie gazowane, * słaba herbata, herbata ziołowa, owocowa- w ograniczonej ilości

Mięso i ryby: cielęcina, królik, kurczak, indyk, dorsz, sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, flądra, potrawy gotowane; pulpety, budynie, potrawki,
*w ograniczonej ilości: wołowina, konina, kura, płuca, serca, ryby (młody karp, makrela, leszcz, sardynka).

Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone z masy mielonej w folii lub pergaminie

Zupy i sosy: rosół jarski, mleczne, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem.

Sosy łagodne: ze słodką śmietanką - koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy, * w ograniczonej ilości chudy rosół z cielęciny, na esencjonalnych wywarach jarzynowych.

Dodatek do zup: bułka, grzanki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, makaron ,, nitki ‘', kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree.

Warzywa: młode, soczyste, gotowane: marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi; w formie puree, oprószane mąką, z wody, z masłem, * w ograniczonej ilości: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki, w okresie remisji choroby drobno starte surówki np. z marchewka

Owoce: dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne.

W okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów gotowanych.

Owoce jagodowe, winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka gotowane, pieczone, soki owocowe rozcieńczone, najlepiej mlekiem.

W okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców wymienionych wyżej, owoce rozdrobnione.

Desery: kompoty z zalecanych owoców-przetarte, galaretki, kisiele, mus z pieczonego jabłka, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone.

Przyprawy: bardzo łagodne: cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon, *w ograniczonej ilości: melisa, jarzynka

Przeciwskazania

Produkty zbożowe: wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe.

Dodatek do pieczywa: tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, pikantne sery dojrzewające, dżemy, jaja na twardo

Napoje: płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, maślanka, kumys.

Mięso i ryby: tłusta wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, węgorz, łosoś, sum, tołpyga, pikling, szproty, potrawy marynowane, wędzone, smażone, pieczone.

Zupy i sosy: tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły,

buliony; sosy ostre, pikantne: grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy.

Dodatek do zup: grube kasze, grube makarony, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jaja na twardo.

Warzywa: warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone

Owoce: czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, marynowane.

Desery: torty, ciasta z masami, z dużą ilością cukru, desery z alkoholem, orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym.

Przyprawy: Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowe.

Wskazówki techniczne

Gotowanie w wodzie, na parze, w kombiwarach, pieczenie w folii, duszenie bez uprzedniego obsmażania.

Zupy i sosy zagęszczane zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki. Zupy przecierane

Warzywa i owoce gotowane

Rozcieńczone soki warzywne/owocowe

Zioła: herbata z rumianku pospolitego: 3-6 szklanek naparu, siemię lniane: szklanka rano na czczo i przed snem


Źródło: NutriCenter (www.nutricenter.pl)

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

Brak komentarzy.

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55