Zalecenia żywieniowe we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

autor: Redakcja Portalu , 2014-01-06
Zalecenia żywieniowe we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
Colitis ulcerosa to choroba, która polega na zaczerwienieniu i rozpulchnieniu błony śluzowej z krwawiącymi ubytkami w jelicie grubym. Obok przyjmowania leków, postępowania chirurgicznego i innych działań wspomagających - leczenie dietetyczne jest jednym z zasadniczych elementów udanej terapii. O wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego piszą specjaliści NutriCenter.

Przyczyny wrzodziejącego zapalenia jelita grubego:

Etiologia nieznana:

  • Genetyczne
  • Środowiskowe
  • Immunologiczne

Objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego:

  • Bóle brzucha
  • Biegunki i/lub zaparcia
  • Brak łaknienia
  • Spadek masy ciała -> osłabienie
  • Podwyższona temperatura ciała

Rzeczywiście 65-75% pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelita, ma niedowagę. Dodatkowo 60-80% wszystkich pacjentów cierpi na anemię. Braki w stanie odżywienia muszą zostać wyrównane poprzez stosowanie odpowiednio dopasowanej diety lub suplementację witaminami, składnikami mineralnymi, zwiększoną podażą białka i innych źródeł energii.

Leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego:

  • Farmakologiczne: glikokortykosteroidy, immunosupresyjne, amonisalicylany
  • Chirurgiczne: całkowite usunięcie j. grubego, odbytu, odbytnicy
  • Leczenie żywieniowe

LECZENIE ŻYWIENIOWE:

  • Żywienie w okresie zaostrzenia choroby
  • Żywienie w okresie remisji

ŻYWIENIE W OKRESIE ZAOSTRZENIA CHOROBY:

  • Dieta dojelitowa i/lub pozajelitowa przez okres 2-4 tygodni
  • Preparaty do żywienie enteralnego powinny być pozbawione błonnika, laktozy i karagenu
  • Leczenie parenteralne -> atrofia kosmków jelitowych

Żywienie pozajelitowe i dojelitowe powinno być stosowane do momentu:

  • obniżenia wskaźników stanu zapalnego,
  • ustąpienia biegunki,
  • subiektywnego złego samopoczucia.

ŻYWIENIE W OKRESIE REMISJI:
Docelowo dieta wysokoenergetyczna, łatwostrawna, wysokobiałkowa, niskotłuszczowa oraz ubogoresztkowa

  • Żywienie rozpoczyna się od: słabej herbaty, sucharków, kleiku owsianego na wodzie lub białego chleba.
  • Następnie wprowadza się: gotowane owoce (jabłka) i warzywa (marchew, ziemniaki), ryż, makaron oraz pokarmy niskotłuszczowe: ser, wędlinę, mięso, drób lub ryby.
  • Na końcu powolne wprowadzenie tłuszczu np.: masła, margaryny, oliwy i zawierające więcej tłuszczu mięsa, wędliny i sery.

Jeśli taka dieta jest dobrze tolerowana, pacjent docelowo stosuje dietę łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika, ze zwiększona podażą białka

Uwaga na mleko

Wielu pacjentów nie toleruje białka mleka i z tego powodu musi ich unikać. Białka te są obecne w mleku, jego przetworach i wielu produktach gotowych. U pacjentów stosujących dietę bezmleczną rzadziej dochodzi do nawrotów choroby, oraz szybciej kończy się faza zaostrzenia. W okresie zaostrzenia choroby polecana jest dieta bezmleczna.

NutriCenter (www.nutricenter.pl)

drukuj poleć artykuł

Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Wasze komentarze:

Brak komentarzy.

Najpopularniejsze artykuły

Urlop ojcowski
Staraniowy

Przydatne placówki

Felietony
HPV
Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55