Zalecenia żywieniowe we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
autor: Redakcja Portalu , 2014-01-06
Przyczyny wrzodziejącego zapalenia jelita grubego:
Etiologia nieznana:
- Genetyczne
- Środowiskowe
- Immunologiczne
Objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego:
- Bóle brzucha
- Biegunki i/lub zaparcia
- Brak łaknienia
- Spadek masy ciała -> osłabienie
- Podwyższona temperatura ciała
Rzeczywiście 65-75% pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelita, ma niedowagę. Dodatkowo 60-80% wszystkich pacjentów cierpi na anemię. Braki w stanie odżywienia muszą zostać wyrównane poprzez stosowanie odpowiednio dopasowanej diety lub suplementację witaminami, składnikami mineralnymi, zwiększoną podażą białka i innych źródeł energii.
Leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego:
- Farmakologiczne: glikokortykosteroidy, immunosupresyjne, amonisalicylany
- Chirurgiczne: całkowite usunięcie j. grubego, odbytu, odbytnicy
- Leczenie żywieniowe
LECZENIE ŻYWIENIOWE:
- Żywienie w okresie zaostrzenia choroby
- Żywienie w okresie remisji
ŻYWIENIE W OKRESIE ZAOSTRZENIA CHOROBY:
- Dieta dojelitowa i/lub pozajelitowa przez okres 2-4 tygodni
- Preparaty do żywienie enteralnego powinny być pozbawione błonnika, laktozy i karagenu
- Leczenie parenteralne -> atrofia kosmków jelitowych
Żywienie pozajelitowe i dojelitowe powinno być stosowane do momentu:
- obniżenia wskaźników stanu zapalnego,
- ustąpienia biegunki,
- subiektywnego złego samopoczucia.
ŻYWIENIE W OKRESIE REMISJI:
Docelowo dieta wysokoenergetyczna, łatwostrawna, wysokobiałkowa, niskotłuszczowa oraz ubogoresztkowa
- Żywienie rozpoczyna się od: słabej herbaty, sucharków, kleiku owsianego na wodzie lub białego chleba.
- Następnie wprowadza się: gotowane owoce (jabłka) i warzywa (marchew, ziemniaki), ryż, makaron oraz pokarmy niskotłuszczowe: ser, wędlinę, mięso, drób lub ryby.
- Na końcu powolne wprowadzenie tłuszczu np.: masła, margaryny, oliwy i zawierające więcej tłuszczu mięsa, wędliny i sery.
Jeśli taka dieta jest dobrze tolerowana, pacjent docelowo stosuje dietę łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika, ze zwiększona podażą białka
Uwaga na mleko
Wielu pacjentów nie toleruje białka mleka i z tego powodu musi ich unikać. Białka te są obecne w mleku, jego przetworach i wielu produktach gotowych. U pacjentów stosujących dietę bezmleczną rzadziej dochodzi do nawrotów choroby, oraz szybciej kończy się faza zaostrzenia. W okresie zaostrzenia choroby polecana jest dieta bezmleczna.
NutriCenter (www.nutricenter.pl)
Serwis Ciążowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Najpopularniejsze artykuły
-
''Chrzanisz''? Powinnaś!
Czy „chrzanić”? Tak, ale niedużo i przez cały...
-
Główny Inspektor Sanitarny: zakaz sprzedaży deserów i jogurtów z nasionami chia
Słyszała o nich pewnie większość z nas - małe...
-
Objawy płodności – czy znasz je wszystkie?
Ludzie cechują się zróżnicowaną płodnością, więc...
-
Zespół policystycznych jajników – co to takiego?
PCO, czyli polycystic ovary syndrome, jest...
-
Wstydliwe choroby – abc chorób wenerycznych
Choroby weneryczne są chorobami przenoszonymi...
-
Dostępność in vitro w Polsce i na świecie
In vitro, jako nazwa konkretnego rodzaju...

Forum
- +19 min Kasyna online
- +23 min Motocykl - części
- +51 min Samochód dla aktywnej kobiety ...
- +1 godz Zakolanówki
- +1 godz hala wynajem