Encyklopedia

Błonnik

Błonnik, celuloza (ang. fiber) - in. włókno pokarmowe — jest to zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celulozy, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny).

Błonnik zawarty jest między innymi w ziarnach zbóż, fasoli, grochu i owocach (szczególnie w owocach cytrusowych, jabłkach, winogronach, figach i brzoskwiniach) i warzywach (kapuście, brukselce, batatach, marchewce i burakach).

  
Podstawowe właściwości błonnika:

  • pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom;
  • pomaga w walce z otyłością;
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów;
  • stabilizuje stężenie glukozy we krwi;
  • oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55