Encyklopedia

Celiakia

Celiakia (łac. coeliacus - ból brzuszny, gr. koiliakós) - choroba trzewna, wywołana przez uwarunkowaną genetycznie nieprawidłową odpowiedź immunologiczną na spożywany gluten, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). To zapasowe białko działa toksycznie na jelito cienkie, powodując zanik kosmków jelitowych, zwiększających jego powierzchnie oraz odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych.

Choroba ta może wystąpić w każdym wieku. Celiakia najczęściej występuje u małych dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych.

Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka.

Długotrwale nieleczona choroba powoduje nieodwracalne uszkodzenie jelita, doprowadzające do zagrażającego życiu niedożywienia.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55