Encyklopedia

Dieta

Dieta (łac. < gr. díaita - sposób życia) — to system odżywiania z ustaleniem jakości i ilości pokarmów, dostosowany do potrzeb organizmu. Odpowiednia dieta dostarcza zdrowemu człowiekowi 10 500–15 600 kJ (2500–3500 kcal). U osób chorych stosuje się rozmaite diety: leczniczą, bezsolną czy niskotłuszczową.

Obecnie zalecaną przez Ministerstwo Zdrowia jest dieta śródziemnomorska, składająca się z produktów zbożowych, warzyw, owoców, ograniczonej ilości produktów zwierzęcych (mięsa, jaj) i minimalnej tłuszczów i słodyczy. Jest to dieta wysokowęglowodanowa.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55