Encyklopedia

Glukoza

Glukoza, glikoza, cukier gronowy, dekstroza (gr. glykýs – słodki + gónos - płodzenie, ang. glucose) — to cukier prosty, bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku, łatwo rozpuszczalna w wodzie.

Odgrywa najważniejszą rolę w organizmie człowieka. Zostaje rozłożona w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Wykorzystywana jest głównie w procesach energetycznych (z 1 grama glukozy organizm może uzyskać ponad 4 kilokalorie energii). Obecność glukozy warunkuje utrzymywanie odpowiedniej ciepłoty ciała, prawidłową pracę organów wewnętrznych i mięśni. Glukoza potrzebna jest także podczas pracy fizycznej.

W stanie wolnym cukier ten występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych. Glukoza dostarczana jest do organizmu w pokarmach jako skrobia lub disacharydy. W przemyśle substancja ta jest otrzymywana w procesie hydrolizy skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Znajduje także zastosowanie w branży spożywczej i włókienniczej.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55