Encyklopedia

Gorączka

Gorączka (febra; łac. febris) — temperatura ciała przekraczająca normę fizjologiczną 36,6–37°C.

Zwykle pomiaru temperatury dokonuje się za pomocą termometru w trzech miejscach:

  • pod pachą (prawidłowa temperatura 36,6°C);
  • w jamie ustnej (prawidłowa temperatura 36,9°C);
  • w odbycie (metoda rektalna, dla niemowląt; prawidłowa temperatura 37,1°C).


Temperatura w granicach 37–38°C jest stanem podgorączkowym, 38, 1–39°C – gorączką, natomiast powyżej 39°C – wysoką gorączką.
Gorączka może być wynikiem udaru cieplnego lub podrażnienia ośrodka termoregulacji, zlokalizowanego w podwzgórzu, przez toksyny bakteryjne, wirusy, produkty rozpadu martwych komórek.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55