Encyklopedia

Hipoglikemia

Hipoglikemia (hipo- + gr. glykýs – słodki + haíma – krew) — stan niedostatecznego stężenia glukozy we krwi (poniżej 2,5 mmol/l), powodujący m.in. osłabienie, stany lękowe, silne pocenie się, uczucie głodu, bóle głowy, senność, drgawki, a w końcu utratę przytomności.

Hipoglikemia jest objawem m.in. niedoczynności tarczycy, przedawkowania insuliny, wygłodzenia, skrajnego wyczerpania lub upojenia alkoholowego.

Hipoglikemia może być nawet przyczyną śmierci.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55