Encyklopedia

Kwas foliowy

Kwas foliowy, folacyna (łac. folium – liść) — to inaczej witamina B9. Występuje w tkankach wielu roślin i zwierząt, zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych (np. szpinak warzywny, sałata, brokuły) oraz w wątrobie, burakach, żółtku jajka, orzechach i drożdżach.

Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju komórek. Wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym.

Ma działanie krwiotwórcze, dlatego jest stosowana w niektórych typach niedokrwistości (niedokrwistość złośliwa), a poza tym w leczeniu biegunki tłuszczowej. Kwas foliowy zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, oraz ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków. Dodatkowo bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).

Zbyt mała ilość kwasu foliowego powoduje zahamowanie syntezy kwasów nukleinowych, wzrostu tkanek i organizmu, a także wypadanie włosów i powstawanie ognisk martwicy w mięśniach. Niedobór kwasu foliowego powoduje powstawanie ciężkich zaburzeń rozwojowych u płodu (wada cewy nerwowej). Niedobór spowalnia też syntezę DNA i podział komórek. Osłabia wchłanianie substancji pokarmowych z przewodu pokarmowego.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55