Encyklopedia

Lipidy

Lipidy (ang. lipids, gr. lípos – tłuszcz) — w biochemii jest to niejednorodna grupa związków chemicznych pochodzenia biologicznego, które łatwo rozpuszczają się w organicznych rozpuszczalnikach, takich jak: metanol, aceton, chloroform, natomiast nie są rozpuszczalne w wodzie(lub bardzo słabo). Ta właściwość zależy od ich budowy.

Lipidy to naturalnie występujące, organiczne cząsteczki izolowane z komórek i tkanek przez ekstrakcję niepolarnymi rozpuszczalnikami.

Dzieli się je na dwa podstawowe typy: tłuszcze i woski, które zawierają wiązania estrowe i mogą ulec hydrolizie oraz takie jak cholesterol i inne steroidy, które nie mają wiązań estrowych i nie ulegają hydrolizie.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55