Encyklopedia

Listerioza

Listerioza (łac. listeriosis) — to bakteryjna choroba zakaźna, wywoływana przez urzęsione, ruchliwe Gram - dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes, będące względnymi pasożytami wewnątrzkomórkowymi. Atakuje ona ludzi i zwierzęta.

Na człowieka listerioza przenosi się poprzez żywność, głównie niepasteryzowane mleko i surowe jarzyny, a także sery, lody, fermentowane surowe kiełbasy, surowy i gotowany drób oraz mięso (wszystkich gatunków) oraz surowe i wędzone ryby. Wrotami zakażenia jest przewód pokarmowy. Objawy zakażenia bakterią z gatunku listeria przypominają grypę. Mogą jednak prowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i drgawek, jeśli zaatakowany zostanie układ nerwowy.

Listeriozę leczy się antybiotykami β – laktamowymi. Śmiertelność wynosi od 30 do 60%. Przebycie listeriozy pozostawia prawdopodobnie trwałą odporność.

Zarażenie się listeriozą poza okresem ciąży nie jest groźne, jednak u kobiety ciężarnej może wywołać poronienie, przedwczesny poród, urodzenie martwego dziecka lub przeniesienie pałeczek listerii do organizmu noworodka.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55