Encyklopedia

Magnez

Magnez (Mg; łac. magnesium) — jest to pierwiastek chemiczny. Magnez należy do grupy pierwiastków stanowiących materiał budulcowy kości, zębów, skóry, włosów.
 
Do jego głównych funkcji należą:

  • udział w kurczliwości mięśni;
  • wpływ na przemiany tłuszczy w organizmie;
  • pobudzanie działania niektórych enzymów;
  • współudział w tworzeniu aktywnej formy witaminy D;
  • udział w przesyłaniu impulsów nerwowych, a zwłaszcza w utrzymywaniu prawidłowego rytmu pracy serca;
  • wpływ na prawidłową twardość kośćca.

Największe ilości magnezu posiadają, kakao, orzechy, soja, niektóre owoce, kasze, nasiona roślin strączkowych, mak i pełnoziarniste pieczywo.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55