Encyklopedia

Probiotyki

Lactobacillus Bacteria

Probiotyki (gr. pro bios – dla życia) – według definicji WHO probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na działania w organizmie gospodarza. Do najbardziej popularnych szczepów probiotycznych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus (pałeczki kwasu mlekowego), Bifidobacterium i Streptococcus. Specyficzną cechą bakterii probiotycznych jest ich zdolność przedostawania się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlania się w nim i rozmnażania. Oddziałują one korzystnie na stan zdrowotny przewodu pokarmowego.
  
Działanie probiotyków:

  • łagodzenie objawy nietolerancji laktozy (cukru mlecznego), która występuje na skutek braku rozkładającego laktozę enzymu ß-galaktozydazy;
  • zapobieganie powstawaniu nowotworów. Bakterie gnilne i fekalne znajdujące się w jelicie grubym wytwarzają substancje toksyczne, w tym kancerogenne. Badania wykazały, że podczas regularnego spożywania jogurtów i kefirów rakotwórcze działanie tych “złych” bakterii w jelicie grubym zostaje zahamowane;
  • są bezpośrednim producentem witamin z grupy B;
  • obniżanie poziomu cholesterolu frakcji LDL we krwi (poprawę profilu lipidowego u osób z wysokim poziomem cholesterolu);
  • wpływ na utrzymanie odpowiedniej kwasowości jelita, co hamuje rozwój niekorzystnej mikroflory oraz następuje lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku;
  • regularne spożywanie zapobiega ostrym zakażeniom bakteryjnym tzw. biegunkom podróżnych;
  • pomoc w zwalczaniu wrzodów żołądka;
  • zapobieganie nawrotom infekcji grzybiczych i bakteryjnych pochwy;
  • obniżanie reakcji alergicznych - przede wszystkim atopowego zapalenia skóry, oraz alergii na mleko krowie;
  • zapobieganie osteoporozie.

 
Głównym źródłem probiotyków są fermentowane napoje mleczne takie jak: kefiry, jogurty typu “bio”, mleko acidofilne, maślanki, desery mleczne. Spożywanie produktów probiotycznych pozwala uniknąć problemów jelitowych oraz ogólnoustrojowych, co sprzyja zachowaniu prawidłowej flory jelitowej.

Aby produkt mleczny można było uznać za probiotyczny powinien w jednym gramie zawierać  co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55