Encyklopedia

Siara

Siara, młodziwo (łac. colostrum) — gęsty, żółtawy płyn, który zaczyna się gromadzić w piersiach jeszcze w czasie ciąży (u człowieka już od około 20 tygodnia, może od tego momentu lekko się sączyć). Pojawia się w ciągu kilku godzin po porodzie. Wydzielina ta zawiera bogaty zestaw tłuszczów, cukrów, soli mineralnych i białek, przez co zapobiega hipoglikemii (spadek poziomu cukru we krwi) czy odwodnieniu niemowlęcia. Składniki płynu chronią niemowlę przed chorobami zakaźnymi (i innymi), są niezbędne do jego wzrostu i odpowiedniego funkcjonowania układu odpornościowego.

Siara zawiera wszystkie immunoglobuliny, wzmacnia układ immunologiczny, sprzyja powracaniu do zdrowia, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, łagodzi uszkodzenia układu neurologicznego, podnosi odporność i aktywność, poprawia nastrój.

Siara zawiera bardzo wysoki poziom przeciwciał IgA. Mała ich część jest wchłaniana, a większa – pozostaje na powierzchni układu pokarmowego dziecka, działając jako „płaszcz odpornościowy”. Prostaglandyny obecne w siarze nie są trawione przez żołądek dziecka, ale pozostają nietknięte i działają jako ochrona żołądka i innych organów.

Kilkanaście godzin po porodzie siarę zastępuje pokarm właściwy, którego skład jest zmienny, dostosowany do potrzeb dziecka.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55