Encyklopedia

Węglowodany

Węglowodany, cukrowce, sacharydy (łac. saccharum – cukier) — organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe.
Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Wyróżniamy ich dwa rodzaje: proste i złożone. Dla człowieka bardziej wskazane są te drugie, ponieważ organizm dużo szybciej potrafi czerpać z nich energię.

Przydatne placówki

Urlop ojcowski
Staraniowy
Newsletter

Zapisując sie do naszego newslettera, otrzymasz zawsze sprawdzone informacje. Zostaw swój e-mail i bądż na bieżąco!

Nasi Partnerzy: Międzynarodowa Fundacja na Rzecz Rozwoju Nauki i Promocji Zdrowia Przejdź na stronę IQON
Podmiot odpowiedzialny: International Science and Health Foundation, ul. Kunickiego 10, 30-134 Kraków, tel.: (12) 633 80 57, fax.: (12) 633 80 55