- Jesteś tu: www.ciazowy.pl
- » Forum
- » Ciąża
- » Radosne wieści
Ciąża po czterdziestce....
Re: Ciąża po czterdziestce....
Ja uważam, że to nie jest wiek na ciążę. Jeżeli już udało Ci się zajść to brawo ale pamiętaj o konsekwencjach, jakie może to nieść za sobą. Na pewno dobrym rozwiązaniem może w tym przypadku być diagnostyka prenatalna. Poleca się ją między innymi kobietom, które zaszły w ciążę po 35 r.ż.
- sussie2
U mnie wiek to jeszcze jest w miarę młody, bo mam 29 lat, ale mam przyjaciółkę która jest po 40 i ona przyjmuje tabletki antykoncepcyjne vines, kóre są lekkie i zawierają niską zawartość hormonów. Nie dziwię jej się, bo tak naprawdę to nie chce już mieć dzieci. Z tego co mówiła to bardzo doskwierał jej ten cały pms i dlatego też zdecydowała się na tę antykoncepcję
- mamutka
Ja z kolei mam spore problemy z zajściem w ciąże, ale trochę sama jestem sobie winna. Niestety bardzo zwklekałam ze staraniami o dziecko. Chciałam najpierw zdobyć pozycje zadowoną, być jakkolwiek zabezpieczona finansowo, spłacić chociaż część kredytu na mieszkanie. Lata leciały i gdy w końcu zdecydowałam się rozpocząć starania okazało się, że nie jest to wcale takie proste jak myślałam. Staram sie o dziecko już trzeci rok i niedawno zdecydowaliśmy się z mężem podjąć leczenie niepłodności i chyba wybierzemy tą ofertę http://doktorginekolog.pl/service/lecze ... chnologia/
- Klaudyna100
Też znam już kilka matek w tym miejscu - wszystko będzie dobrze.
- minionka785
Chyba badanie drożności jajowodów jest w przypadku diagnostyki wskazane? Co myslicie o metodzie hycosy? Podobno najmniej inwazyjna.
- magda906
To raczej nie chodzi o wiek a o styl prowadzenia się do tego wieku. Jesli będziemy dbać o siebie do 40 to raczej nie powinno być problemów z dzidziusiem! 

- feliciana
Sama zaszłam w ciążę w 38 roku życia. Jestem dość zadbaną kobietą, regularnie robię badania, mój ginekolog w multimedzie nie stwierdził dla mnie przeciwwskazań kolejnej ciąży, tylko zlecił mi więcej badań, bo ryzyko jest oczywiście większe.
- stapka18
Wszystko powinno być okey przy normalnym prowadzeniu ciąży. Jestem żywym przykładem.
- KacperW
Podobno bardzo ryzykowna, ale myślę, że rozwój medycyny powinien działać na korzyść ciężarnej. Przed planowaniem warto by było jednak zapytać lekarza o możliwie powikłania.
- keksikkleksik