Wyszukiwanie zaawansowane »

Przepisy dla dzieci alergików

Wszystko o jedzeniu- karmienie butelką, piersią i rozszerzanie diety. Przepisy na dania dla dzieci

Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez ecorose92 » Śr maja 27, 2015 9:09 am

Moja córka ma nietolerancję na mleko krowie. Zaczną od przepisu:
Placuszki bez mleka i mąki

Składniki na 2-4 osoby

3 banany
120 g borówek amerykańskich lub jagód
2 łyżki wiórków kokosowych
2 kwiaty dzikiego bzu (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej do smaku
szczypta cynamonu
4 jajka od szczęśliwej kury
masło klarowane (Gee) lub olej kokosowy
syrop klonowy lub z agawy do smaku


Przygotowanie:

Utrzyj banany na grubej tarce. Dodaj do miski wraz z jajkiem, wiórkami kokosowymi, przyprawami, kwiatami bzu i połową borówek. Dopraw szczyptą soli morskiej (opcjonalnie) Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie, tak aby powstała jednolita masa.

Na patelni rozgrzej klarowane masło lub olej kokosowy, dodawaj masę chochelką i obsmażaj na mniejszym palniku po kilka minut z dwóch stron. Po obsmażeniu, zdejmuj naleśniki na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
ecorose92
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt sty 14, 2014 5:03 pm

Re: Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez proleanna79 » Śr maja 27, 2015 10:22 am

Budyń jaglany


Składniki

Pół szklanki kaszy jaglanej
1 przejrzały banan
1/3 łyżeczki stewii bądź ksylitolu, może być też miód zależy co mamy pod ręką
1/4 łyżeczki cynamonu
1 duża łyżka mleka kokosowego

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, a potem przelewamy porządnie wrzątkiem żeby nam straciła swój specyficzny smak i aromat. Zalewamy dwoma i pół szklankami wody, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem i czekamy, aż nam się kasza ładnie rozgotuje. Pod koniec gotowania dodajemy banana i resztę składników, mieszamy, aż wszystko się nam połączy na jednolitą masę. Gdy jest już gęste miksujemy blenderem na gładką masę i podajemy z ulubionymi dodatkami np, może być to sok malinowy, czy jak u mnie ciemne kakao.

Doskonałe jako śniadanie zamiast owsianki czy jaglanki, ale może być również wspaniałym deserem
proleanna79
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt sty 14, 2014 5:18 pm

Re: Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez MegaEmmett84 » Śr maja 27, 2015 12:33 pm

Kotlety gryczane

Składniki

200 g kaszy gryczanej (2 torebki)
1 jajko
1 op. sera typu feta (upewnij się, że nie zawiera glutenu)
1 pęczek szczypioru
pieprz
trochę mąki gryczanej do obtoczenia
olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie

Kaszę gryczaną – zaskoczę cię? – ugotuj. Połowę ugotowanej kaszy zmiel na drobno w blenderze (czy co tam masz pod ręką), drugą połowę zostaw w stanie nienaruszonym – zmieszaj obie części i przestudź. Dodaj surowe jajko i podziabany (wiesz, jak to zrobić, prawda?) ser typu feta. Szczypiorek drobno posiekaj i dodaj do reszty. Dopraw pieprzem. Solą nie musisz, bo ser jest wystarczająco słony. Całość wymieszaj ręką (czystą!). Właściwie to musisz to ugnieść, żeby ser dobrze połączył się z resztą.

Z całej tej masy formuj niewielkie kotlety, trochę je spłaszczaj, obtaczaj delikatnie w mące gryczanej, a następnie smaż na (no, niestety!) dość głębokim, rozgrzanym tłuszczu.

Jeśli uformujesz małe kotleciki i będziesz krócej smażyć – wyjdzie z tego świetna przekąska. Można podać z sosem na imprezie (nikt się nie zorientuje, że w środku jest kasza gryczana
MegaEmmett84
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz sty 16, 2014 8:48 am

Re: Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez KurtWroc85 » Śr maja 27, 2015 2:13 pm

Naleśniki gryczane

400 g niepalonej kaszy gryczanej (dwie pełne szklanki)
80 ml siemienia lnianego mielonego
325 ml mleka roślinnego (dowolne sojowe, orzechowe, kokosowe lub woda)
250 ml wrzącej wody do siemienia
woda do moczenia kaszy – około 2-3 litrów
szczypta soli
około 80 ml oleju


Przygotowanie dania: Naleśniki gryczane

Kaszę gryczaną płuczę na sicie, zalewam około 2-3 litrami wody i zostawiam na noc do napęcznienia. Rano odcedzam na sicie i płuczę dokładnie.
Siemię wkładam do miski, wlewam około 250 ml wrzątku i miksuje blenderem, żeby uzyskać konsystencję budyniu.
Do blendera wkładam wypłukaną kaszę, wlewam mleko i blenduję na jednolitą masę.
Wylewam do miski, łączę z glutem z siemienia, dosypuję soli, dolewam około 80 ml oleju i mieszam raz jeszcze. Ciasto odstawiam na 10 minut.
Pierwszego naleśnika smażę na lekko natłuszczonej patelni. Następne smażę już bez smarowania olejem. Każdy naleśnik przewracam na druga stronę, klasycznie jak zawsze.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
KurtWroc85
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt sty 14, 2014 5:33 pm

Re: Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez EKOZIEMOWIT2255 » Pn cze 15, 2015 7:05 pm

Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem (bez jajek i mleka)
Składniki:
2 torebki ryżu
2 kg jabłek
pół łyżeczki cynamonu
4 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Układać warstwami:
- ryż
- jabłka
- ryż
- jabłka
Każdą warstwę, przed położeniem następnej, delikatnie ugnieść i wyrównać. Na ostatnią warstwę jabłek wyłożyć równomiernie płatki migdałowe, tak aby pokryły jabłka, docisnąć.
Piec w temperaturze 180oC przez około 25-30 minut (do zrumienienia płatków migdałowych).
Podawać na ciepło lub zimno.
EKOZIEMOWIT2255
 
Posty: 5
Dołączył(a): N sty 19, 2014 9:33 am

Re: Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez Kaylee1994 » So cze 20, 2015 4:01 pm

Dieta przy skazie białkowej - przepis na kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy
Składniki:
szklanka kaszy gryczanej
1/2 szklanki soczewicy
2 żółtka jaj
cebula
olej do smażenia
1/2 szklanki tartej bułki
sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
1. Kaszę zalej 1 i 1/2 szklanki osolonej wody i ugotuj na sypko.
2. Soczewicę zalej wodą i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
3. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Następnie wrzuć na patelnię i podsmaż.
4. Wystudzoną kaszę, soczewicę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia. Do powstałej masy dodaj żółtka jaj i dokładnie wymieszaj. Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem i ponownie dokładnie wymieszaj.
5. Uformowane kotleciki obtocz w tartej bułce i usmaż.
Kaylee1994
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt sty 21, 2014 3:04 am

Re: Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez bestmarivel2699 » Pn cze 22, 2015 6:36 am

krem z dyni dla alergika – bez przypraw, których dzieci nie lubią i które alergizują – prosta, łatwa w przygotowaniu i smaczna!

Składniki:

około 200 g mięsa z kurczaka ( ja wzięłam udziec, ponieważ ma większą zawartość tłuszczu)

włoszczyzna ( bez zielonej pietruszki, bo zniszczy nam kolor)

1 średniej wielkości dynia

1 garść pestek z dyni

olej do smażenia

sól, pieprz
Z włoszczyzny i pokrojonego na małe kawałki mięsa przygotowujemy wywar – ja użyłam szybkowara. Po pierwsze nie jest to rosol, więc nie musi być klarowny. Po drugie to dobra okazja do zachowania wszystkich witamin i aromatów.

Dynię obieramy i kroimy na małą kostkę. Podsmażamy na małej ilości oleju, żeby była lekko rumiana. Dynię dodajemy do wywaru i blendujemy na gładką masę ( razem z mięsem – patent dla rodziców, których dzieci nie lubią mięska:) Teraz możemy przyprawić według uznania.

Pestki prażymy bez oleju na gorącej patelni i dodajemy do zupki.

Smacznego!
bestmarivel2699
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt sty 21, 2014 3:48 am

Re: Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez mreverett78 » Cz cze 25, 2015 8:33 am

Bezmleczne naleśniki ze szpinakiem

Ciasto:
Szklanka mąki
Szklanka wody
Łyżka oliwy
4 jajka
Wszystkie składniki zmiksować i wstawić do lodówki na pół godziny. (Taki był przepis, ja dodałam jeszcze trochę mąki, bo dla mnie to ciasto było trochę za rzadkie i soli do smaku)

Nadzienie:
450g szpinaku
cebulka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Podsmażałam osobno cebulkę z czosnkiem, no i szpinak potem łączyłam i doprawiałam.

Można też sobie polać takie naleśniki sosem majonezowo-koperkowym, ale same też są bardzo smaczne ;). Ja do majonezu dodaję trochę wody, soku z cytryny, soli, pieprzu i odrobinę oliwy z oliwek.
mreverett78
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt sty 21, 2014 10:03 am

Re: Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez Eleonora2782 » Pn cze 29, 2015 5:51 pm

wilgotne bezglutenowe muffiny a’la pizza :-)

1 jajko
200 g maślanki
50 ml oliwy z oliwek
260g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 PAULY
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy
1 łyżeczka soli
110 g pasaty pomidorowej
125 g mozzarelli
1/2 czerwonej lub zielonej papryki
1/2 cebuli
40 g parmezanu
Tarty ser zółty – opcjonalnie do posypania muffin 5 minut przed końcem pieczenia
* Temperatura pieczenia: 180 C
* Czas pieczenia: ok. 35 min. na środkowej półce

Przygotowanie:
Pokrój w małą kostkę mozarellę, paprykę, cebulę, salami i wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, ziołami i parmezanem. Ubij jajko na pianę.
Dodaj oliwę z oliwek, maślankę i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wypełnij foremki ciastem i piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika, aż mufinki się zarumienią. Pod koniec pieczenia (ok 5 minut ) opcjonalnie można dodatkowo posypać muffinki tartym żółtym serem.
Rada:
mufinki smakują najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika! Jednakże, przechowywane w pojemniku próżniowym, nadal są świeże i wilgotne, nawet po 2 dniach.
Eleonora2782
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz sty 23, 2014 1:47 pm

Re: Przepisy dla dzieci alergików

Postprzez maciek233 » Pt lut 05, 2016 9:37 am

Dokładnie, kasza gryczana http://melvit.pl/products/kasze/#!/kasza-gryczana-biala-4x100g wraz z filetem z kurczaka nie powinny zaszkodzić. Tylko kwestia czy dziecko będzie chciało taką kaszę jeść ona jest bardzo smaczna ale one chyba nie przepadają za takim jedzeniem, chyba że przyrządzimy w ciekawy sposób.
maciek233
 
Posty: 90
Dołączył(a): Cz gru 10, 2015 12:21 pm

Następna strona

Powrót do Żywieniowe ABC
Kto przegląda forum Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
Usuń ciasteczka | Strefa czasowa: UTC + 1