- Jesteś tu: www.ciazowy.pl
- » Forum
- » Ciąża
- » III trymestr ciąży i poród
Poród w domu - tak czy nie?
| Strona 1 z 3 | 1, 2, 3
Poród w domu - tak czy nie?
Co sądzicie o porodach w domu? Może któraś z Was zdecydowała się na taki poród? Jakie są plusy a jakie minusy takiego rozwiązania? Zapraszam do dyskusji.
- mariloth
Re: Poród w domu - tak czy nie?
Dawniej rodzenie w domu bylo normalna sprawa. Przychodzila akuszerka i bylo po sprawie.Gorzej jak porod przebiegal z komplikacjami. Ja mimo wszystko jestem za rodzeniem w szpitalu.Nigdy nie wiadomo co moze sie wydarzyc podczas porodu i czy np.nie bedzie potrzebny inkubator.A zreszta jak slysze wsrod znajomych to co pokolenie kobiet to wiecej zagrozonych ciaz i rodzenie w domu i tak odpada.
- domi
Ja bym się strasznie bała... Jakkolwiek te nasze polski szpitale wyglądają, to w razie czego zawsze sprzęt i lekarz są pod ręką.
-
Fiona - Posty: 34
Mnie duzo do myslenia dal artykul, ktory przeczytalam w jakims babskim pismie.
Polozna, taka 'do wynajecia' na porody w domu wlasciwie przedstawiala same zalety takiego rozwiazania (Bo I atmosfera przyjazna, mama sie mniej stresuje, podobno sam porod przebiega szybciej...) - ale no wlasnie, czasem zdarzaja sie komplikacje. Wiec chyba bym sie nie zdecydowala. Zwlaszcza, ze sasiedzi zza sciany pewnie tez nie byliby szczesliwi
Polozna, taka 'do wynajecia' na porody w domu wlasciwie przedstawiala same zalety takiego rozwiazania (Bo I atmosfera przyjazna, mama sie mniej stresuje, podobno sam porod przebiega szybciej...) - ale no wlasnie, czasem zdarzaja sie komplikacje. Wiec chyba bym sie nie zdecydowala. Zwlaszcza, ze sasiedzi zza sciany pewnie tez nie byliby szczesliwi

-
Ziii - Posty: 19
Moja koleżanka urodziła niedawno w domu córeczkę
Nie był to jej świadomy wybór, tylko nie miała wyjścia, bo jak zaczęła rodzić to wszystko potoczyło się tak szybko, że zwyczajnie nie zdążyłaby dojechać do szpitala. Córusię "odebrał" dzielny tatuś, z słuchawką w ręce, gdyż słuchał się wskazówek lekarza pogotowia, a kiedy przyjechała karetka mała była już na świecie. W pokoju obok spał ich 3-letni synek, którego nie obudziły krzyki mamy, ani młodszej siostrzyczki
.

Nie był to jej świadomy wybór, tylko nie miała wyjścia, bo jak zaczęła rodzić to wszystko potoczyło się tak szybko, że zwyczajnie nie zdążyłaby dojechać do szpitala. Córusię "odebrał" dzielny tatuś, z słuchawką w ręce, gdyż słuchał się wskazówek lekarza pogotowia, a kiedy przyjechała karetka mała była już na świecie. W pokoju obok spał ich 3-letni synek, którego nie obudziły krzyki mamy, ani młodszej siostrzyczki

- suszi
brrr! żeby mi się to nie przydarzyło, chyba bym ze strachu umarła, jakbym w domu miała rodzić. 

- mija
Brawa dla tatusia ,ktory sam odebral porod. Wielu przyszlych tatusiow pewnie wolaloby zawolac np.sasiadke a nie samemu podjac sie takiego wyzwania.Cale szczescie,ze w tym przypadku nie pojawily sie komplikacje bo co wtedy? Ja w takiej sytuacji calkiem bym spanikowala i zamiast radosnych narodzin miala bym widmo horroru.
- renia
no, całe szczęście
Natalka rośnie zdrowa, a tatusiowi osobiście bym medal przyznała 

- suszi
Ja jestem za porodem w szpitalu.Moze mniej kameralnie i swojsko ale wydaje mi sie,ze dla dziecka bezpieczniej.
- renia
Balabym sie rodzic w domu .. Wiadomo sa rozne nieprzewidziane sytuacje kiedy np. nie zdarzymy dojechac do szpitala, ale w szpitalu zawsze mozemy liczyc na pomoc w razie komplikacji a w domu kto nam pomoze?
- Basia25
| Strona 1 z 3 | 1, 2, 3